Флеперки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Актриса Луїза Брукс (1927)
Флеперка на борту корабля (1929)

Флеперки (англ. flapper) — субкультура молодих західних жінок у 1920-х роках, які носили короткі спідниці (довжина до колін вважалася короткою в той час), стриглися під каре, слухали джаз і виражали свою неповагу до того, що тоді було прийнятною поведінкою. Флеперки вважалися нахабними через надмірне використання макіяжу, вживання алкоголю, куріння сигарет у громадських місцях, водіння автомобілів, ставлення до сексу у невимушений спосіб і, загалом, через порушення соціальних і сексуальних норм. З поширенням автомобілів флеперки здобували свободу руху та приватності.[1]

Флеперки стали іконами "Ревучих двадцятих", періоду післявоєнних соціальних і політичних турбуленцій та збільшення культурного обміну через Атлантику, а також експорту культури американського джазу в Європу. Більш консервативні люди, які в основному належали до старшого покоління, у відповідь стверджували, що манера одягатися у флеперок було "майже оголенням" і що вони були "легковажними" та неінтелігентними.

Хоча цей архетип "сучасної дівчини" передусім асоціюється зі Сполученими Штатами, він був світовим явищем і мав інші назви залежно від країни, такі як joven moderna в Аргентині або garçonne у Франції, хоча американський термін flapper був найбільш поширеним міжнародно.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Flappers. HISTORY (англ.). Процитовано 20 квітня 2020.