Форти Раджастхану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Форти Раджастхану
Hill Forts of Rajasthan [1]
Світова спадщина
Форт Кумбгалґарг
24°53′00″ пн. ш. 74°38′46″ сх. д. / 24.88333° пн. ш. 74.64611° сх. д. / 24.88333; 74.64611
Країна Індія Індія
Тип Культурний
Критерії ii, iii
Об'єкт № 247
Регіон Азія і Океанія
Зареєстровано: 2013 (37 сесія)
Форти Раджастхану (Індія)
Форти Раджастхану

Мапа
CMNS: Форти Раджастхану у Вікісховищі

Форти Раджастхану — комплекс оборонних споруд на території штату Раджастхан (Індія), до якого входять шість об'єктів: форти Читторґарг, Амбер, Кумбгалґарг, Рантгамбор, Ґаґрон та Джайсалмер. Форти розташовані біля хребта Аравалі й були споруджені в період із V до XVIII століття.

Короткий опис[ред. | ред. код]

Еклектична архітектура цих укріплень, як вважається, мала на меті продемонструвати міць держави раджпутів (існувала з VIII до XVIII століття). Усередині мурів оборонних споруд були великі базари, палаци та інші будівлі, зокрема і храми. Форти мали не лише військові функції, але й були центрами розвитку культури — музики, образотворчого мистецтва, освіти.

Фортифікаційні споруди та центральні будівлі деяких із цих фортів досі існують, також на їхній території збереглося чимало храмів та інших священних будівель. Форти часто зводилися з урахуванням особливостей природного ландшафту певної території, що створювало додаткові переваги при обороні: це могли бути пагорби, пустелі, річки. Густі ліси також могли слугувати додатковим чинником захисту в разі нападу ворогів.

Давні системи водопостачання, побудовані в Раджастханских фортах, в деяких випадках, досі функціонують і використовуються[2].

2013 року форти Раджастхану було занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Амбер Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Читторґарг Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Рантхамбор Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Джайсалмер Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Кумбгалґарг

Примітки[ред. | ред. код]

  1. * Назва в офіційному англомовному списку
  2. Hill Forts of Rajastan and Wooden Churches of the Carpathian region inscribed on World Heritage List. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 8 грудня 2015.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 липня 2017. Процитовано 8 грудня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)