Фреліх Віктор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Віктор Фре́ліх, іноді Віктор Фре́лих[1] (1949 р. — 24 травня 1995, м. Чернівці) — відомий український еколог, громадський діяч, журналіст. Загинув при виконанні журналістських обов'язків.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Був головою чернівецького екологічного клубу «Зелене відродження Буковини».

Журналістська діяльність[ред. | ред. код]

Був позаштатним кореспондентом харківського правозахисного бюлетеня «Права людини». Із 1991 року самостійно займався розслідуванням епідемії алопеції (патологічне випадіння волосся), що вразила сотні людей в Чернівецькій області, переважним чином дітей. З'ясував, що до цього причетні радянські військові, які перевозили містом високотоксичне ракетне пальне[2].

Обставини загибелі[ред. | ред. код]

Віктор Фреліх помер 24 травня 1995 року у віці 46-ти років у реанімації лікарні в м. Чернівці. За кілька місяців до загибелі йому телефонували невідомі й погрожували фізичною розправою, якщо він не припинить розслідувати причини епідемії алопеції. На переконання родичів і колег Фреліха, він помер від отруєння, яке сталося під час поїздки в Київ напередодні 16 квітня. Після повернення до Чернівців Віктор Фреліх потрапив до лікарні, де провів понад місяць. Лікарі не змогли врятувати йому життя: отруєння вразило нирки і печінку.

Вшанування[ред. | ред. код]

Ім'я Віктора Фреліха викарбувано на Меморіалі журналістів у Музеї новин у Вашингтоні, США[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вбито українського журналіста [Архівовано 2018-12-18 у Wayback Machine.] // Свобода. Український щоденник. — Джерзі ситі і Ню Йорк, 1995. — Ч. 106 (7 черв.). — С. 1.
  2. Чалий С. Останній аргумент чекістів // Громадсько-політичне видання «Свобода». — 2006. — 30 листопада.
  3. Ім'я та прізвище Віктора Фреліха у списку Меморіалу журналістів відтворено в транслітерації як Viktor Frelix. Тому у пошуку треба набирати саме у цій траслітерації: Viktor Frelix.

Посилання[ред. | ред. код]

  • [1] Сторінка В.Фреліха на офіційному сайті Музею новин.
  • [2] Пошук на сторінці Меморіалу журналістів Музею новин