Фріц Тарбук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фріц Тарбук
нім. Fritz Tarbuk
Офіцер Тарбук в 1915 році.
Народився16 серпня 1896(1896-08-16)
Брессаноне, Провінція Больцано, Італія
Помер1 березня 1976(1976-03-01) (79 років)
Кіцбюель, Тіроль, Австрія
Країна Австрія
Діяльністьпідприємець, військовослужбовець
УчасникПерша світова війна
Військове званняГауптман
Нагороди
Пам'ятна військова медаль (Австрія)
Пам'ятна військова медаль (Австрія)
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)

Фрідріх «Фріц» Марія Тарбук, в 1904-19 роках — Тарбук фон Зенсенгорст (нім. Friedrich „Fritz“ Maria Tarbuk von Sensenhorst; 16 серпня 18961 березня 1976) — австро-угорський офіцер і австрійський підприємець, гауптман. Засновник одного з найбільших підприємств Австрії — фірми F.M. Tarbuk & Co., яка займається продажем автомобілів і запчастин до них.

Біографія

[ред. | ред. код]

Представник сім'ї спадкових військових хорватського походження. Син фельдмаршал-лейтенанта Йоганна Тарбука фон Зенсенгорста і його дружини Матільди Йозефи, уродженої Байргаммер. Мав чотирьох братів (Ганс, Карл, Роберт і Фелікс) і 2 сестри.

Учасник Першої світової війни, заступник командира торпедного катера SM Tb 40. В 1915 році переведений на лінкор «Гамбург», проте через відсутність пофарбування корабля Тарбука перевели в артилерійські частини ландверу. В кінці війни потрапив в полон.

Після звільнення заснував F.M. Tarbuk & Co. Співпрацював з численними брендами, серед яких — DKW, Horch, Audi, Wanderer, Auto Union і Mathis, В 1930 роках відкрив нові автосалони в Австрії і Словаччині. Тарбук мав зв'язки з численними нацистськими політиками, а також діячами культури і спорту, які використовував для захисту свого партнера-єврея Петера Пфлаума ті інших співробітників фірми від переслідувань. Після закінчення Другої світової війни фірма Тарбука стала головним агентством для ряду автомобільних брендів (продавала загалом 48 марок автомобілів) і в 1950-х роках зайняла високі позиції на австрійському ринку.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Одружився з полькою Марією Лібрович. Шлюб виявився бездітним, тому фірму успадкували двоє племінників Тарбука.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Genealogisches Handbuch des Adels. Adelslexikon. Band XIV. Band 131 der Gesamtreihe. C. A. Starke Verlag. Limburg (Lahn) 2003. ISSN 0435-2408