Фу Цун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фу Цун
кит. 傅聪
Народився 1965(1965)
КНР
Громадянство КНР КНР
Діяльність дипломат
Посада Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в ЄС
Термін з 2022
Попередник Чжан Мін

Фу Цун (кит. 傅聪; 1965) — китайський дипломат, працював заступником Постійного представника Китаю при Відділенні ООН у Женеві та інших міжнародних організаціях у Швейцарії, Надзвичайним і Повноважним Послом з питань роззброєння та Директором Департаменту контролю над озброєннями МЗС. Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки при Європейському Союзі[1][2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у червні 1965 року. У 1987 році він приєднався до Міністерства закордонних справ Китайської Народної Республіки та працював у Департаменті міжнародних справ Міністерства закордонних справ КНР, Постійному представництві при Відділенні ООН у Женеві та інших міжнародних організаціях у Швейцарії, Постійному представництві при ООН та інших міжнародних організаціях у Відні та Департаменті контролю над озброєннями Міністерства закордонних справ КНР. Пізніше він обіймав посаду заступника директора Департаменту контролю над озброєннями Міністерства закордонних справ КНР. У 2004 році обіймав посаду заступника директора Управління закордонних справ (у справах заморського Китаю) Народного уряду Сіньцзян-Уйгурського автономного району. У 2005 році він обіймав посаду радника Постійного представництва в Женеві, а пізніше отримав звання радника-посланника. У 2007 році він працював консультантом Генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я ООН. У 2013 році він обіймав посаду координатора з питань мережі Міністерства закордонних справ КНР. У лютому 2015 року він працював заступником Постійного представника Китаю при Відділенні ООН у Женеві та інших міжнародних організаціях у Швейцарії, а також Надзвичайним і Повноважним Послом у справах роззброєння. У 2018 році обіймав посаду генерального директора Департаменту контролю над озброєннями Міністерства закордонних справ.

З грудня 2022 року — Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки при Європейському Союзі[3]. Перебуваючи на посаді заявив, що Китай не визнає спроби Росії анексувати українські території, включаючи Крим та Донбас. Крім того додав, що заяви Росії та Китаю про «безмежну дружбу» є лише «риторичним прийомом», КНР не підтримує дії РФ в Україні, й Пекін не надає Росії військової допомоги[4][5].

27 червня 2023 року, заявив, що не виключає підтримки Пекіном прагнення України відновити територіальну цілісність, повернувшись до кордонів станом на 1991 рік[6][7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Посол Китаю в Європейському Союзі Фу Цун заявив, що Китай ніколи не був на боці росії у розв'язаній москвою війні проти України.
  2. Чому Сі Цзіньпін не дзвонить Зеленському? Китайський дипломат знайшов виправдання
  3. 傅聪大使简历. 中华人民共和国驻欧盟使团. 10 грудня 2022. Архів оригіналу за 10 грудня 2022. Процитовано 10 грудня 2022.
  4. Китай не визнає анексію українських територій, включаючи Крим — посол КНР
  5. Дружба Китаю та Росії не така «безмежна», як про неї говорять — посол КНР у ЄС
  6. Посол Китаю несподівано підтримав прагнення України деокупувати Крим
  7. Посол Китаю в ЄС про підтримку кордонів України 1991 року: «Не розумію, чому б і ні»