Філоненко Михайло Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Філоненко
Михайло Філоненко
Михайло Філоненко
 
Народження: 1869
Смерть: невідомо
Країна: Російська імперія
Партія: Конституційно-демократична партія
Селянські депутати Першої державної думи І. П. Кириленко, С. Готовчиць, М. Круткін, М. Філоненко позують фотографу Карлу Буллі разом з петербурзькими жандармами.

Михайло Філоненко (1869, с. Крилів, Чигиринський повіт, Київська губернія — ?) — український державний діяч, депутат Державної думи I скликання від Київської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Українець. Походив із села Крилів[1] Чигиринського повіту Київської губернії.

Навчався в однокласній школі, але не закінчив її. Займався самоосвітою. Тесляр і підрядник. Помічник регента в Церковному хорі Успенської церкви в місті Новогеоргіївську. Противник націоналізації землі. Хлібороб, володів наділом площею 2,5 десятини. На виборах пройшов за підтримки Конституційно-демократичної партії, так як за політичними поглядами стояв близько до неї[2].

М.Ф. Філоненко, 1906

22 квітня 1906 обраний до Державної думи I скликання від з'їзду міських виборців. Увійшов до складу Конституційно-демократичної фракції. Входив до Української громади, підтримував ідею автономії України. Активно в роботі Державної думи не брав участі.

Подальша доля і дата смерті невідомі.

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Российский государственный исторический архив. Фонд 1278. Опись 1 (1-й созыв). Дело 122. Лист 21 оборот; Фонд 1327. Опись 1. 1905 год. Дело 141. Лист 76.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Соответствие с. Крылов современному городу Светлогорск установлено по программе Encarta 2000
  2. Государственная Дума первого призыва. Портреты, краткие биографии и характеристики депутатов. — Москва: «Возрождение», 1906. C. 144.