Хайкіна Фрума Юхимівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хайкіна Фрума Юхимівна
рос. Хайкина Фрума Ефимовна
Народилася6 лютого 1897(1897-02-06)
Новозибків, Чернігівська губернія, Російська імперія
Померлавересень 1977 (80 років)
Москва, СРСР
ПохованняНове Донське кладовище
Країна Російська імперія
 СРСР
Діяльністьчекістка, будівельник, політик
Alma materМосковський державний технічний університет імені Баумана
Знання мовросійська
ПартіяВКП(б)
У шлюбі зЩорс Микола Олександрович

Фру́ма Юхи́мівна Ха́йкіна (Росто́ва-Щорс) (* 6 лютого 1897, Новозибков Чернігівської губернії, нині Брянської області Росії — † серпень 1977, Москва) — радянська громадська діячка, учасниця громадянської війни в Росії 1918—1922 років. Вдова Миколи Щорса.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народилась в сім’ї службовця-єврея. Отримала домашню початкову освіту.

Працювала у швейній майстерні швачкою. На початку 1918 вибрана членом правління та секретарем профспілки кравців. В лютому-березні 1918, під час наступу австро-німецьких військ, в складі червоногвардійського загону була на фронті.

1918 року в місті Унеча (нині Брянської області РФ) була головою місцевої ЧК (надзвичайної комісії), членом Унечанського революційного комітету (ревкому). Взаємодіяла з Миколою Щорсом — ватажком місцевих більшовицьких «партизанських» загонів.

Восени 1918 року вийшла заміж за Щорса. У них народилася донька Валентина.

Наприкінці 1918 — на початку 1919 року здійснювала політику терору у зайнятих більшовиками районах, сусідніх з Унечею (Клинці та інші). Також очолювала служби ЧК при формуваннях під командуванням Щорса.[1][2] [джерело?]

Після загибелі Щорса 30 серпня 1919 року та закінчення громадянської війни — закінчила робфак при Московському державному університеті, затим здобула професію інженера-електрика в Московському вищому технічному училищі. Працювала на різних керівних посадах, організовувала «щорсівський рух». У другій половині 1930-х років взяла активну участь у розгорнутій за наказом Сталіна «канонізації» Щорса.

З 1919 року і надалі жила під прізвищем Ростова.

Похована в Москві.

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Українська Стародубщина і Микола Щорс, який воював проти України. Чи потрібен пам’ятник йому в Києві?. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 28 січня 2023.
  2. Фрума Хайкіна: «Наказую розстріляти!» - Всеукраїнський незалежний медійний простір "Сіверщина". siver.com.ua. Процитовано 28 січня 2023.