Хандрос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хандрос
Пєврейське прізвищеWD:
Фонетичні алгоритми (англ.)
Походить від хандрити

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Хандрос — єврейське прізвище, яке утворене від слова «хандрити», тобто, «впадати в зневіру».

Походження[ред. | ред. код]

Прізвище Хандрос належить до групи єврейських прізвищ, що відображають характеристики, особисті риси, властивості характеру або ті чи інші особливості зовнішності її перших носіїв. Такі прізвища часто виникали спочатку, як прізвиська, з метою ідентифікувати людину за її особистими якостями, характеру або зовнішності.

На думку фахівця з ономастики Олександра Бейдера це прізвище походить від слова «хандрити», тобто, «впадати в зневіру». Мабуть, перший носій цього прізвища був сумною, меланхолійною людиною.

За іншою версією прізвище Хандрос — змінена форма сефардського прізвища Кандарос (ісп. Candaros). Воно утворене від слова «candero», що означає «продавець свічок».

Відомо, що в 15-му столітті старовинна сім'я Кандарос жила в Толедо. Після вигнання з Іспанії в 1492 році члени цієї родини, як і багато інших іспанських євреїв, вирушили до Туреччини. До 17-го століття разом з турками-османами вони потрапили в Східну Європу, зокрема, на територію Угорщини, де первісне прізвище придбало інше звучання, перетворившись в Кандерс або Кандерш. Ймовірно, ще одна частина родини переселилася на Волинь, де прізвище стала звучати як Хандрас, Хандрос, Хондрос або Хондраш.

На українських землях до 1917 року прізвище Хандрос зустрічалася в таких містах як Житомир, Радомишль, Васильків і Київ[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Хандрос // Школа Поколений - Am haZikaronОнлайн курс,- изучения семейной истории. www.jewage.org (рос.) .