Харіус сибірський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Харіус сибірський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Лососеподібні (Salmoniformes)
Родина: Лососеві (Salmonidae)
Рід: Харіус (Thymallus)
Вид:
Харіус сибірський (T. arcticus)
Біноміальна назва
Thymallus arcticus
Pallas, 1776

Харіус сибірський (Thymallus arcticus) — вид риб роду харіус родини лососеві. Має місцеве промислове значення, є об'єктом спортивної риболовлі.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина коливається від 34 до 76 см, вага — від 1,9 до 3,8 кг. Має довгий спинний плавець у 17-25 променів, що сильно збільшується у висоту у статевозрілих самців, порівняно невеликим ротом, слабкими зубами. Сибірський харіус відрізняється від європейського харіуса порівняно короткою головою (18-21 % довжини тіла). Верхня щелепа заходить за передній край очі, досягаючи вертикалі середини ока. Зябрових тичинок 14-22, у бічній лінії 77-107 лусок. Пілоричних придатків 11-33, хребців 54-62.

Забарвлення зазвичай яскраве. На спині розкидані дрібні округлі чорні плями, по боках тіла — поздовжні смуги буро-червоного кольору. Парні плавці жовті або червонуваті, непарні — фіолетового відтінку з блакитним відливом. На спинному плавці в задній його частині кілька рядків різнокольорових плям неправильної форми, розташованих на перетинці між променями. Забарвлення коливається залежно від місць проживання — у великих річках і озерах вона світліше.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У літній час сибірський харіус мешкає в гірських річках і озерах. На зимівлю спускається в більш глибокі місця. Навесні молодь і статевозрілі особини мігрують у верхів'я для нагулу й розмноження. Це евріфаг. Живиться безхребетними і водною рослинністю. Молодь живиться нижчими ракоподібними і дрібними формами інших безхребетних, з віком спектр розширюється: до 70 % складають личинки гаммарус, хробаки, молюски, повітряні комахи, хірономіди та ікра сига.

Статевої зрілості досягають в 3-4 роки. Статеві відмінності виражені в більш яскравому забарвленні і збільшенні задній частині спинного плавника у самців. Нерестовий хід починається наприкінці квітня — травні. Нерестовища розташовуються в гірських річках з швидкою течією. Нерест відбувається в травні-червні при температурі 6-12°С на мілинах c каменисто-гальковим ґрунтом. Ембріональний розвиток триває 10-14 діб (в залежності від температури води).

Тривалість життя до 10 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у річках і озерах басейну Північного Льодовитого океан — від Кари до Чукотки та Північної Америки. Зустрічається на Байкалі і в басейні Амура, включаючи Уссурі і Сунгарі (Росія), в р. Ялу (півострів Корея). Мешкає він і у водоймах Монголії: верхів'я р. Кобдо, р. Селенга, оз. Хубсугул, річки Онон, Керулен і Халхін-Гол.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Maurice Kottelat, Jörg Freyhof: Handbook of European Freshwater Fishes. Publications Kottelat, Cornol 2007, ISBN 978-2-8399-0298-4, S. 401—430, 458—459.
  • FWS (2004). U.S. Fish and Wildlife Service Species Assessment and Listing Priority Assignment Form for fluvial Arctic grayling (distinct population segment of the Upper Missouri River), commonly called Montana Arctic grayling. November 30, 2004.