Хирівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хирівка — колишнє село у Суботцівській сільській громаді Кропивницького району Кіровоградської області. Таку ж назву мала розташована поруч залізнична станція (від 2 вересня 1980 року — Чорноліська).[1][2].

Колишнє село тепер становить північно-східну частину села Богданівка (зокрема, район вулиці Вокзальної).[1]

Приміщення станції Хирівка було здано в експлуатацію у 1912 році. Оскільки на той час поруч уже була станція Богданівка, нова станція отримала назву сусіднього села — Хирівка (Чутівка), розташованого на північ від Богданівки, на лівому березі річки Інгулець, при впаданні в неї річки Чутної.

Станція розташована поруч із Чорним лісом, який дав станції її сучасну назву.

Городище[ред. | ред. код]

Городище на місці міста-фортеці (можливо, кімерійського часу — кінець ІХ — перша половина VII ст. до н. е., чорноліська культура). Розташоване на березі р. Чорноліски, обведене трьома паралельними рядами валів і ровів, з 265 пізнішими курганами між другим і третім рядом. Існувало й за скіфської доби.[3][4]

Останні великі організовані розкопки велися на городищі 1949 року під керівництвом академіка О. Тереножкіна.[4]

Розглядаючи питання про етнічну приналежність лісостепових племен, які населяли в означений час цю місцевість, О. І. Тереножкін дійшов висновку, що вони були праслов'янами.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Богданівці — 100 років[недоступне посилання з травня 2019]
  2. Загальні відомості про Богданівку
  3. Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.
  4. а б Біля плями Чорного лісу // ХайВей. Архів оригіналу за 15 жовтня 2011. Процитовано 30 липня 2010.
  5. Богданівці — сто років![недоступне посилання з травня 2019]