Хрест Берегової охорони (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест Берегової охорони США
Coast Guard Cross
Країна США США
Тип хрест
Вручається: військовослужбовці Збройних сил США
Підстава за непересічний героїзм та хоробрість, виявлену із ризиком для власного життя в ході виконання бойових завдань
Статус чинна
Нагородження
Параметри червона латунь
Засновано: 15 жовтня 2010
Перше: не відбулося
Нагороджено: 0
Нагороджені:
Черговість
Старша нагорода Медаль Пошани
Молодша нагорода Медаль «За видатну службу в Збройних силах»
Медаль «За видатні досягнення у національній безпеці»
Відповідає Армія США
Хрест «За видатні заслуги»;
ВМС США
Військово-морський хрест
ПС США
Повітряних сил

CMNS: Хрест Берегової охорони у Вікісховищі

Хрест Берегової охорони (США) (англ. Coast Guard Cross) — військова нагорода, друга за значимістю у системі нагород Берегової охорони США, що присвоюється військовослужбовцям цього виду збройних сил країни. Нагорода заснована 15 жовтня 2010 року Актом Конгресу за пропозицією Міністерства національної безпеки США[1] й за станом на 2024 рік жодного нагородження не відбулося. Ця відзнака еквівалентна Хресту «За видатні заслуги» в армії США, Військово-морському хресту у флоті та Хресту Повітряних сил. Хрест присвоюється за прояву непересічного героїзму та хоробрість, виявлену військовослужбовцем, який діяв у складі Берегової охорони; критерії нагородження вчинку якого не підпадають під вимоги нагородження Медаллю Пошани.

Через те, що вона ніколи не була нагороджена, це найрідкісніша військова нагорода Сполучених Штатів.

Зміст[ред. | ред. код]

Хрестом Берегової охорони нагороджується будь-яка особа, яка відзначилася надзвичайним героїзмом, що не підпадає під критерії нагородження медаллю Пошани, під час служби в будь-якій якості в Береговій охороні, коли Берегова охорона не діє під керівництвом Департаменту ВМС, відповідно до однієї з таких умов:

  • в ході ведення дій проти ворога Сполучених Штатів
  • під час участі у військових діях, пов'язаних із конфліктом з іноземною протиборчою силою або міжнародною терористичною організацією
  • під час проходження служби в дружніх іноземних силах, що беруть участь у збройному конфлікті проти протилежних збройних сил, у якому США не є воюючою стороною.

Для отримання цієї видатної відзнаки, героїчний вчинок або виконання службового обов'язку має виконуватись в умовах надзвичайної небезпеки або з великим ризиком для особистого життя і має виконуватися таким чином, щоб виділити кандидата на нагороду серед його товаришів по кораблю чи товаришів по Береговій охороні. Здійснення низки прояв героїчних вчинків не є підставою для нагородження.

Опис[ред. | ред. код]

Хрест Берегової охорони — має форму прямого хреста із чотирма листками[2]. Він виготовлений із червоної латуні з 24-каратним матовим покриттям із золота. Кулон має висоту 2 1/4 дюйма і ширину 1 3/4 дюйма. Над хрестом знаходиться цілісна підвіска, яка має форму мотузки зі схрещеними веслами. Між раменами хреста розташовані якорі[3].

На лицьовій стороні в центрі хреста зображено щит, схожий на той, який є на Великій печатці Сполучених Штатів. Смуги щита чергуються з червоної та білої емалі, головна частина щита покрита синьою емаллю з білими п'ятикутними зірками. Щит оточує вінок із двадцяти шести емальованих зелених листків.

Реверс ідентичний аверсу, за винятком того, що в центрі немає щита. У центрі напис FOR, вигнутий зверху, і VALOR, вигнутий знизу.

Хрест підвішений до темно-синьої стрічки 1 3/8 дюйма. У центрі розташована червоногаряча смуга шириною 5/32 дюйма, оточена смугами ультрамаринового синього кольору шириною 1/16 дюйма, облямовані білою лінією[4].

Хрест Берегової охорони був розроблений Інститутом геральдики армії Сполучених Штатів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела
  1. Coast Guard Military Medals and Awards Manual (PDF). media.defense.gov. Department of Homeland Security, U.S. Coast Guard. 15 August 2016. Процитовано 12 March 2022.
  2. Whitmore, William Henry (1866). The Elements of Heraldry: Containing an Explanation of the Principles of the Science and a Glossary of the Technical Terms Employed. Lee & Shepard. с. 35.
  3. Decoration, Cross, U.S. Coast Guard MIL-DTL-3943/354. assistdocs.com. US Department of Defense. 31 October 2012. Процитовано 11 March 2013.
  4. Ribbon, Coast Guard Cross MIL-DTL-11589/641. assistdocs.com. US Department of Defense. 31 October 2012. Процитовано 11 March 2013.

Посилання[ред. | ред. код]