Хроніка принців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хроніка принців
валл. Brut y Tywysogion
хроніка Уельсу з 681 до 1332 року
Зберігається: Аберіствіт
Музей: Колекція Національної бібліотеки Уельсу

«Хро́ніка при́нців», більш відома за валлійською назвою валл. Brut y Tywysogion — одне з найважливіших джерел з історії Уельсу.

Стислий опис[ред. | ред. код]

Хроніка у формі анналів, складена як продовження «Історії королів Британії» Гальфрида Монмутського. «Хроніка принців» збереглася у декількох валлійських перекладах латинського оригіналу, що не дійшов до нашого часу. Найважливіші редакції збереглися в рукописі Peniarth 20 і в Червоній Книзі з Хергеста (не такий повний варіант). Версія, відома як Brenhinedd y Saeson («Королі англійців»), поєднує матеріал валлійських анналів та англійських джерел.

Версія Peniarth MS починається 681 року із запису про смерть Кадваладра ап Кадваллона та закінчується 1332 року. Записи під кожним роком зазвичай короткі та згадують лише найважливіші події, такі як смерті представників еліти або стихійні лиха, але в пізніший час стають докладнішими. Особлива увага приділяється королівствам Гвінед, Дехейбарт та Повіс. Також згадуються церковні події, такі як перехід при розрахунку дати Великодня з кельтського календаря на римський, що відбувся 768 року за Ельбодія (Елвода), єпископа Бангорського. Іноді трапляються короткі записи про події в Англії, Шотландії, Ірландії та Франції.

За припущенням науковців, початкову версію «Хроніки принців» було складено в абатстві Страта Флорида, але в XI столітті хроніка могла зберігатися в монастирі Лланбадарна. При складанні «Хроніки» використовувалися також аннали інших монастирів. Припускають, що принаймні одна валлійська версія також була складена в монастирі Страта Флорида.

Література[ред. | ред. код]

  • John Edward Lloyd,The Welsh Chronicles (London: H. Milford, 1929)
  • Ian R. Jack,Medieval Wales (Ithaca: Cornell University Press, 1972)
  • Thomas Jones, ed.Brut y Tywysogion: Red Book of Hergest Version (Cardiff: University of Wales Press, 1973)
  • Thomas Jones, ed.Brut y Tywysogion: Peniarth MS. 20 version (Cardiff: University of Wales Press, 1952)

Посилання[ред. | ред. код]