Хіпобоскоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хіпобоскоз (Hippoboscosis) — ентомоз людини і тварин, викликаний укусами кровососок[1], характеризується дерматитом.

Lipoptena cervi

Оленья кровососка - облігатний ціложиттєвий ектопаразит, самці і самки харчуються виключно кров'ю теплокровних тварин. Довжина тіла крилатої особини 3-3,5 мм. Паразит зустрічаються по всій території Європи (крім Крайньої Півночі), в Азії, на північному заході Африки та в Північній Америці.

Оленья кровососка зустрічаються в лісах, в населених пунктах мешкає кінська кровососки. Уколи їх болючі і викликають подразнення шкіри. При масовому розмноженні нападають на людину та пташині кровососки[2], наприклад, іноді нападає на людину кровососка кратерину. Вона є гніздовим паразитом ластівок та стрижею[3].

Влаштувавшись у волоссі чи під одягом, мухи приступають до кровососання (іноді через 30-60 хв.). Момент укусу не викликає у людини хворобливих відчуттів, - до виникнення ураження шкіри проходить прихований період тривалістю від 30 хв до 3 і більше місяців. На місці укусів з'являються розеолезні, уртикарні, папулезні і вузлуваті висипання, що сверблять, що локалізуються переважно на потилиці, скронях, шиї і на місцях щільного прилягання одягу. У центрі елементів можна виявити геморагічну скоринку або везикули. Можуть виникати папульозна висипка з скоринкою і сильний свербіж (регресуючі через 10-12 днів), пухирі, при цьому у всіх спостерігався піднесений стійкий червоний дермографізм. Вузлики, що з'являються через 2-3 місяці після укусів, відрізняються безболісністю, щільною консистенцією, буро-синюшним кольором. Через 5-6 місяців вузлики дозволяються, залишаючи рубчик або пігментну пляму.

Можливо, оленяча кровососка може при укусі передавати тваринам і людині збудника хвороби Лайма, у всякому разі, ці спірохети часто виявляються у голодних кровососок[4]

Лікування: призначаються десенсибілізуючі засоби, зовнішньо протизудні спиртові розчини, можна прикладати содовий розчин з розрахунку 1 чайна ложка на склянку води, бовтанки. На існуючі вузлики наносять сильнодіючі кортикостероїдні мазі під поліетиленову плівку (1 раз на день). Прогноз сприятливий.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Hippoboscidosis [Архівовано 2010-12-31 у Wayback Machine.]http://parasitology.informatik.uni-wuerzburg.de Архівовано грудень 31, 2010 на сайті Wayback Machine..
  2. Сімейство кровососки
  3. Яку шкоду людині приносять мухи?. Архів оригіналу за 28 липня 2013. Процитовано 17 серпня 2011.
  4. Lipoptena cervi на сайті http://encephalitis.ru.