Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих
Назва на честь: Андрій Первозваний

50°32′55″ пн. ш. 30°12′22″ сх. д. / 50.54861° пн. ш. 30.20611° сх. д. / 50.54861; 30.20611Координати: 50°32′55″ пн. ш. 30°12′22″ сх. д. / 50.54861° пн. ш. 30.20611° сх. д. / 50.54861; 30.20611
Тип церква
Країна  Україна
Розташування Буча
Конфесія Православна церква України
Єпархія Київська єпархія
Тип будівлі церква
Матеріал цегла, бляха
Висота 43 м.
Побудовано на кошти парафіян
Будівництво 2010 — 2016
Настоятель протоієрей Андрій Галавін
Адреса Бульвар Богдана Хмельницького, м. Буча, Київська область, Україна. 08105
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча). Карта розташування: Україна
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча)
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча) (Україна)
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча). Карта розташування: Київська область
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча)
Церква Святого Апостола Андрія Первозваного (Буча) (Київська область)
Мапа

CMNS: Церква Святого Апостола Андрія Первозваного у Вікісховищі

Церква Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих — чинна мурована церква у місті Буча, Київська область. Парафія належить до Київської єпархії Православної церкви України. Настоятель — протоієрей Андрій Галавін[1].

Розташування[ред. | ред. код]

Церква Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих знаходиться на бульварі Богдана Хмельницького у мікрорайоні «На полі».

Історія[ред. | ред. код]

У Бучі відбулась святкова літургія та освячення пасок у Церкві Андрія Первозваного.

У 2010 року парафія «Всіх святих землі Української» почала спорудження церкви на честь Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих.

3 серпня 2013 року відбудеться освячення хрестів на куполи церкви[2].

27 лютого 2016 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив чин освячення новозбудованої нижньої церкви на честь Святого Апостола Андрія Первозваного[3].

Ексгумація тіл із братської могили біля церкви 8 квітня 2022 року

Під час московитської окупації у березня 2022 року, коли відбулась Бучанська різанина, церква стала символом стійкості та незламності мешканців Бучі в протидії окупантам. На території церкви розташовувалася Братська могила, з якої ексгумували 117 тіл мешканців міста. 10 березня 2022 року видання Рейтер, посилаючись на супутникові знімки, повідомило, про перші ознаки риття траншеї для братської могили на території церкви[4] За даними, опублікованими 7 квітня, 90 % жертв серед мирних жителів міста загинули внаслідок розстрілів росіянами[5].

В планах місцевої влади збудувати на території церкви меморіал пам'яті всіх загиблих Бучанського району[6].

Після деокупації Бучі церкву Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих відвідали багато поважних гостей, серед яких були відомі світові політики (керівники парламентів України, Польщі та Чехії), громадські діячі та зірки.

6 квітня 2022 року Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив панахиду за розстріляними та закатованими українцями в Бучі. Богослужіння було звершено біля братської могили, що поряд церкви Святого Апостола Андрія Первозваного[7].

3 травня 2022 року в церкві Святого Апостола Андрія Первозванного відбувся меморіальний концерт-реквієм ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України. Перед концертом прочитав молитву Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній[8].

1 серпня 2022 року Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній помолився за Україну, за захисників Батьківщини та за весь наш славний український народ у церкві Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих[9].

Архітектура[ред. | ред. код]

Церква мурована, двоярусна, хрещата у плані, п'ятибанна.

Загалом церква розрахована на 300 парафіян.

На верхньому ярусі розміщена церква святого Андрія Первозваного, на нижньому, стилобаті — церква на честь всіх святих землі Української.

Загальна площа церкви — 930 м², висота — 43 м.

Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Навіть на кладовище падають снаряди»: священник розповів, чому у Бучі загиблих ховали у братській могилі «Факти та коментарі»
  2. Фотофакт: Освячення хрестів на куполи храму
  3. Патріарх Філарет освятив Андріївський храм у Бучі
  4. Reuters (3 квітня 2022). Satellite images show long trench at Ukrainian mass grave site, Maxar says. Reuters (англ.). Архів оригіналу за 4 квітня 2022. Процитовано 4 квітня 2022.
  5. Мер Бучі: 90% жертв серед мирних жителів загинули внаслідок розстрілів. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 7 квітня 2022.
  6. В Буче люди пришли в храм, где была найдена известная на весь мир братская могила
  7. Митрополит Епіфаній звершив панахиду за розстріляними та закатованими українцями в Бучі. Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)
  8. У Бучі у церкві, біля якої поховали вбитих росіянами людей, відбувся концерт-реквієм. Суспільне здійснило телезйомку. «ДМ Суспільного»
  9. Митрополит Епіфаній у Бучі помолився за Україну Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)

Посилання[ред. | ред. код]