Церква Святої Трійці (Електроуглі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Святої Трійці (у Кам’янці) знаходиться у центрі міста Електроуглі. Вона є пам’яткою архітектури. [1]

Історія[ред. | ред. код]

Церква Святої Трійці була заснована 1897 року. Храм (без дзвіниці) був побудований та освячений у 1900 році, а повне освячення храму відбулось у 1908 році. П’ятишатровий, трьохпрестольний храм (центральний престол в ім’я Святої Живоначальної Трійці, південний – в ім’я апостолів Петра і Павла, північний – в ім’я Черніговсько-Гефсиманської ікони Божої Матері) з чевоної цегли з трьохярусною дзвіницею, виконаний у візантійсько-новоросійському стилі. З 1938 по 1989 рік храм був зачинений і зазнав суттєвих руйнувань. У 1989 році з ініціативи мешканців міста була зареєстрована церковна община і храм було відновлено. Чимало священиків храму у 1930-х роках зазнали репресій, відправлені на заслання, а протоереї Микола Поспелов (1885-1938) та Йоан Державін (1873-1937) – розстріляні на Бутовському полігоні. У 2000 році вони зараховані до лику святих священомучеників, тепер вони покровителі міста.

Святині[ред. | ред. код]

У 1996 році були отримані мощі Священомученика Костянтина Богородського і його заступників, які були страчені більшовиками – першого святого радянського і пострадянського періоду у Московській області. Щороку 21 липня у день Казанської ікони Божої Матері здійснюється традиційний хресний хід до єдиного в околицях однойменного празнику джерелу-колодязю біля села Ісаково де відбувається водосвяття з освяченням джерела і омовінням віруючих. [2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 січня 2014. Процитовано 7 січня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 7 січня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)