Цирцея подає келих Одіссею (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цирцея подає келих Одіссею
Circe Offering the Cup to Ulysses
Творець: Джон Вільям Вотергаус
Час створення: 1891
Висота: 148 см
Ширина: 92
Матеріал: полотно
Техніка: олія
Жанр: міфологічний живопис
Зберігається: Олдем, Велика Британія
Музей: Галерея Олдема

«Цирцея подає келих Одіссею»[1] (англ. Circe Offering the Cup to Ulysses — картина британського художника Джона Вільяма Вотергауса, написана в 1891 році. Полотно стало продовженням серії картин Вотергауса, які зображують жінок, наділених владою, що відображало зміни з часів вікторіанської Британії на порозі XX століття[2].

Сюжет і опис[ред. | ред. код]

Картина є першим зображенням міфічної чарівниці Цирцеї, за яким були «Цирцея» (1892) і «Чарівниця» (бл. 1911). Знаходиться полотно в галереї Олдем у Великій Британії. На картині зображена сцена з поеми Гомера «Одіссея», де чарівниця Кірка пропонує Одіссею чашу з зіллям, за допомогою якого вона намагається підпорядкувати його своїм чарам, оскільки у неї вже є його команда. Одіссея можна побачити в дзеркалі, зображеному за троном Цирцеї. Одного з супутників Одіссея, перетвореного на свиню, можна побачити поруч з ногами Цирцеї[2].

Аналіз[ред. | ред. код]

Вотергаус показує, що Цирцея контролює ситуацію. Її сидіння піднесено на сходинку, а сама богиня написана з піднятим підборіддям, так що ми повинні дивитися їй в очі, коли вона дивиться вниз. Таким чином, художник маніпулює позою Цирцеї, щоб поставити її у стан переваги. Крім того, фон за Цирцеєю вказує на силу, оскільки обрамляють її дзеркало і підлокітники її крісла, які створюють ефект трону[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цирцея подає келих Одіссею. Джон Вільям Вотергаус (1849-1917). gallerix.ru (рос.). Процитовано 21 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. а б Circe Offering the Cup to Ulysses. John William Waterhouse - Artist Biography with Extensive Gallery of Artwork (англ.). Процитовано 21 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. An Alluring Witch: Circe Offering the Cup to Ulysses. Alison Fanous '07, English and History of Art 151, Brown University, 2006. victorianweb.org (англ.). Процитовано 21 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)