Черепаха Торніра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черепаха Торніра
Черепаха Торніра
Черепаха Торніра
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Схованошиї черепахи (Cryptodira)
Родина: Суходільні черепахи (Testudinidae)
Рід: Еластична черепаха (Malacochersus)
Lindholm, 1929
Вид: Черепаха Торніра
Malacochersus tornieri
(Siebenrock, 1902)
Посилання
Вікісховище: Malacochersus tornieri
Віківиди: Malacochersus tornieri
EOL: 1055886
ITIS: 551812
МСОП: 12696
NCBI: 286009
Fossilworks: 373912

Черепаха Торніра (Malacochersus tornieri) — єдиний вид черепах роду Еластична черепаха родини Суходільні черепахи. Інша назва «черепаха—млинець». Отримала назву на честь німецького зоолога Густава Торніра.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина панцира коливається від 15 до 20 см. Він м'який на дотик, утворений дуже тонкими дірчастими кістковими пластинками. З черевної сторони можна навіть розрізнити дихальні рухи черепахи. Карапакс сильно спрощено й ззаду обрубано майже вертикально, а крайові щитки виступають назад у вигляді зубчатих лопат. Голова трохи трикутної форми. Лапи дуже сильні, особливо передні.

Забарвлення карапаксу коливається від жовтого до коричневого кольору із дуже тонкими смужками. Пластрон жовтуватий. Кінцівки та шия жовто-коричневі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє сухі скелясті схили гір, порослі чагарником. Вона доволі гнучка, прекрасно лазить і дереться поміж камінням, а в хвилину небезпеки забивається в щілини скель або під каміння. Якщо пробують витягти її з щілини, вона міцно застряють ногами і, мабуть, навіть трохи роздмухується. Зустрічається на висоті до 1800 м над рівнем моря.

Активна вранці та у присмерку. Харчується рослинною їжею.

З липня до серпня відбувається парування. Самиця відкладає 1 яйце у ямку 10 см завглибки. За сезон буває декілька кладок. Інкубаційний період триває від 4 до 8 тижнів.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Кенії, Танзанії, Замбії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ireland, L.C.; Gans, C. 1972. The adaptive significance of the flexible shell of the tortoise Malacochersus tornieri. Animal Behaviour 20:778-781
  • Vinke, T. & Vinke, S. 2005. Die Lanschildkröten Afrikas — Vielfalt durch Anpassung an extreme Lebensräume. Reptilia (Münster) 10 (6): 26-28