Черніна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черніна
Чорний суп (у голландській чашці)
Походження  Республіка Польща
Необхідні компоненти Вживання крові в їжу і качатинаd

Черніна (czarnina), чорна поливка (чорна залевайка, маленька чорна юшка) — специфічно польський суп, що має характер поливки, основними інгредієнтами якого є розсіл і кров качки, гуски або кролика, рідше поросяти.

У старому польському меню це був густий суп, приготований на пташиному бульйоні (з кісток і субпродуктів качок чи гусей) і додавання свіжої крові, приправлений борошном і підкислений (закріплений) оцтом, приправлений (солодким або гострим) з гострими спеціями (корицею, гвоздикою, перцем) і сушеними сливами і яблуками. Подавали з нарізаними субпродуктами, грушами, вареними галушками або пельменями[1][2].

Цукор та оцет (змішаний з кров'ю, щоб вона не згорталася) надають черніні характерний кисло-солодкий смак. Крім основних інгредієнтів, добавки, які надають супу смаку, це сливовий або грушевий сироп в оцті, свіжі або сушені фрукти, зварені в ньому (груші, сливи, яблука, родзинки або вишні), винний або яблучний оцет, мед або інші інгредієнти. Черніні подають з налитими галушками, домашніми макаронами або відвареною картоплею[3].

У Познанському регіоні традиційно споживали цей суп, приготовлений зі свіжої свинячої крові,[1] назва czarnina все ще використовується в районах Гостинінського, Кутновського, Млавського та Журомінського повітів[4].

Черніну (на куявському діалекті czornina) можна ототожнити з чорним супом (у Малопольщі його також називали сірим супом), який раніше подавали холостяку, якому відмовили в руці нареченої. Адам Міцкевич у «Пані Тадеуші» згадує про таку чорну юшку, яку подали Яцку Сопліці в замку Горешка як символічну відмову віддати йому свою дочку за дружину[2][1].

У Кашубії цей суп із варениками традиційно подають на Різдво[1]. Наразі вона включена до списку польських традиційних продуктів як кашубська черніна (czôrnina або czarwina) та куявська чарніна.

У січні 2023 року черніна була визнана найгіршим супом у світі за версією сайту TasteAtlas[5][6].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б в г Małgorzata Szubert: Leksykon rzeczy minionych i przemijających. Warszawa: Wydawnictwo Muza, 2004, s. 53-54.
  2. а б Maciej Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Wydawnictwo Watra, 1987, s. 39-40.
  3. 48, Martyna Sobiejewska, "Słynna czernina gospodyń z Fabianowa" 
  4. Czernina-vel-czarnina, Czernina-vel-czarnina
  5. Polska zupa oceniona jako najmniej smaczna zupa świata (пол.), 4 лютого 2023
  6. Worst Rated Soups in the World