Чиказька дровітня-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чиказька дровітня-3
Chicago Pile-3, CP-3
Технічні характеристики
Теплоносій Важка вода
Паливо Природний уран
Теплова потужність 300 кіловат
Розробка
Проєкт 1943
Наукова частина Чиказький університет
Підприємство-розробник Металургійна лабораторія Чиказького університету
Новизна проєкту перший ядерний реактор на важкій воді
Будівництво та експлуатація
Будівництво першого зразка 1943
Місцезнаходження Палос-Гіллс, Іллінойс
Перший пуск 1944
CMNS: Чиказька дровітня-3 у Вікісховищі

Чиказька дровітня-3 (англ. Chicago Pile-3, CP-3) — перший у світі важководний реактор. Один із перших дослідницьких реакторів, побудований у 1943 році поблизу Палос-Гіллз, штат Іллінойс, на місці колишньої Аргонської національної лабораторії. Приєднавшись до CP-1/CP-2, вперше став критичним 15 травня 1944 року та спочатку використовувався в експериментальній фізичній роботі Металургійної лабораторії для Манхеттенського проекту. Після завершення науково-дослідного періоду його було деактивовано в 1954 році.

CP-3 спочатку заправлявся природним ураном і використовував важку воду як сповільнювач нейтронів. У січні 1950 року реактор було демонтовано через підозру на корозію алюмінієвої оболонки, що оточувала стрижні керування. Реактор був перебудований і отримав нову назву CP-3′ (CP-3 Prime). Був відновлений у травні 1950 року і діяв до 1954 року[1]. Реактор отримав дозвіл на роботу до 300 кіловат[2]. Дві версії реактора використовувалися для вивчення фізики, розділення продуктів поділу, відновлення тритію з опроміненого літію та вивчення метаболізму радіонуклідів у лабораторних тварин.

Після виведення реактора з експлуатації паливо та важку воду відправили до Національної лабораторії Оук-Рідж. Труби, клапани та будівельне сміття помістили в захисну оболонку реактора, які потім залили 800 тоннами бетону. Оболонка була закопана на місці в 12 метрову ями.

Ділянка, тепер відома як ділянка A/ділянка M, розташована в лісі Red Gate Woods, що є частиною системи лісового заповідника округу Кук. Історичний знак вшановує місце розташування CP-3 і його братського реактора CP-1/CP-2[1].

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Site A/Plot M, Illinois, Decommissioned Reactor Site Fact Sheet (PDF). United States Department of Energy. 5 квітня 2009. Процитовано 7 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Nuclear Reactors Built, Being Built, or Planned: 2003 (PDF). United States Department of Energy. December 2003. Архів оригіналу (PDF) за 16 липня 2011. Процитовано 7 листопада 2009.