Чистилище (значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Чисти́лище (лат. Purgatorium) — згідно з католицьким віровченням, — стан, у якому перебувають душі людей, які померли в мирі з Богом, але потребують очищення від наслідків скоєних за життя гріхів. Православна та інші церкви моляться за померлих, але в них нема офіційних догм про стан очищення, яким католики називають поняттям «чистилище»
  • «Чистилище» - друга частина «Божественної комедії» Данте Аліг'єрі, що оповідає про ту частину загробного світу, куди потрапляють душі, які встигли рано чи пізно покаятися в скоєних гріхах. Такі душі отримують можливість досягти Раю після того, як «відбудуть термін» в Чистилищі. Данте потрапляє сюди, пройшовши всі дев'ять кіл Пекла. Досягнувши центру землі, він опиняється на іншій півкулі, де і розташовується гора Чистилище.
  • «Чистилище» (англ. Limbo) — науково-фантастичний роман американського письменника Бернарда Вулфа, надрукований видавництвом Random House 1952 року. У 1955 році вийшов французький переклад роману, який, однак, за словами помітного французького критика та письменника-фантаста Жерара Клайна, залишився майже непоміченим. У 1971 році видавництво «Робер Лаффон» передрукувало роман в рамках серії «В іншому місці та завтра». Окрім цього, оригінальний текст роману скоротили майже на чверть.
  • «Чистилище» (англ. Purgatory) — американський телевізійний фільм 1999 року.
  • «Чистилище» — російська військова драма 1997 року, заснована на подіях штурму Грозного взимку 1994—1995 року в ході початкового етапу Першої російсько-чеченської війни.