Чорній Євген Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євген Чорній
Чорній Євген Ігорович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 6 січня 1992(1992-01-06)
с. Пониковиця, Львівська область, Україна
Смерть 6 лютого 2023(2023-02-06) (31 рік)
с. Діброва (Сєвєродонецький район), Луганська область, Україна
(в ході бойових дій)
Громадянство Україна Україна
Псевдо "Штахет"
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна / Битва за Донбас
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Чорній Євген Ігорович (6 січня 1992 — 6 лютого 2023) — солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Євген Чорній народився 6 січня 1992 року у селі Пониковиця, Львівської області, Україна.

Закінчив місцеву Пониковицьку школу.

Продовжив навчання у Львівському ПТУ № 48 (зараз — Львівське вище професійне училище комп'ютерних технологій та будівництва).

У 2010 році був призваний на строкову службу.

У 2015 році був мобілізований та служив у прикордонному загоні ЗСУ.

З початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України добровольцем вступив до лав Збройних сил України. Боровся проти держави-терориста у складі 125-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, служив стрільцем стрілецької роти.

Вірний військовій присязі, загинув 6 лютого 2023 року при виконанні службового обов'язку по захисту Батьківщини. Загинув, виконуючи бойові завдання, поблизу села Діброва на Луганщині.

Похований на кладовищі в рідному селищі.

«Євген Чорній став до лав захисників України після повномасштабного вторгнення Росії. За 11 місяців пройшов чимало, але рідних завжди запевняв, що все добре. Ділився планами на майбутнє, обдумував господарські справи, які мав зробити після війни. Перебуваючи у самому вирі бойових дій, турбувався про рідних. Він обіцяв написати матері, коли повернеться з позицій, але більше його телефон не озвався. Окупанти обірвали життя молодого воїна з Пониковиці. Співчуваємо рідним та близьким, розділяємо величезне горе, молимось за душу воїна, котрий поклав життя за Україну» — повідомляють у Бродівській громаді.[1]

У 31-річного полеглого воїна залишилась мати.

Нагороди[ред. | ред. код]

В березні 2024 року відповідно до указу Президента України №147/2023[2] Євгену Чорнію за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі було посмертно відзначено державною нагородою: орденом «За мужність» III ступеня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Редактор, Головний (15 лютого 2023). Бродівщина провела в останню путь захисника України (ФОТО). Кулемет (укр.). Процитовано 25 січня 2024.
  2. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №147/2024 Про відзначення державними нагородами України. https://www.president.gov.ua. 7 березня 2024. Процитовано 8 березня 2024.