Нога диявола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Нога диявола»
«The Adventure of the Devil's Foot»
ЖанрДетектив
Формаоповідання
АвторАртур Конан Дойл
МоваАнглійська
Опубліковано1908 р.
Країна Велика Британія
ЦиклЙого останній уклін[1] і Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твірЗникнення леді Френсіс Карфакс
Наступний твірЙого останній уклін
У «Гутенберзі»2349

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Нога диявола» (англ. «The Adventure of the Devil's Foot») — твір із серії «Його останній уклін» Артура Конана Дойля. Уперше опубліковано в «Strand Magazine» у 1908 році.

Сам автор пізніше заніс цю історію до свого списку «12 улюблених історій про Шерлока Холмса».

Сюжет

[ред. | ред. код]

Холмс з Вотсоном їде на відпочинок у графство Корнуол. Через декілька днів до них навідуються містер Мортімер Трегеніс і містер Райндхей, які повідомляють, що два брата містера Трегеніса зійшли з розуму, а сестра померла. Трегеніс навідався до них, пограв з ними у віст, а потім пішов. Коли він повернувся вранці, вони сиділи на своїх місцях, брати, Джордж і Оуен, сміялися та співали, а сестра, Бренда, була мертва. Коли економка побачила це, то знепритомніла. Колись містер Мортімер почав з ними менше спілкуватись через непорозуміння, викликані продажем сімейного бізнесу. Бренда померла з жахливим виразом обличчі, лікар сказав, що її смерть настала близько шести годин назад.

Досліджуючи будинок, Холмс знаходить залишки полум'я в каміні, Трегеніс говорить, що ніч була вологою.

Холмс робить висновки:

  • Що б не сталося з цими людьми, це відбулося одразу ж після того, як Трегеніс покинув їх.
  • Якщо хтось налякав потерпілих, заглянувши до вікна, то чому немає слідів.
  • Що міг зробити цей невідомий, щоб спричинити такі результати.

Через певний час помер і сам містер Мортімер Трегеніс, причому так як і його сестра. У кімнаті було душно, хоча вікно було відкрите. На столі стояла лампа. Холмс досліджує кімнату, дещо забираючи з собою.

Він придбав собі лампу, яка була на столі у кімнаті загиблого 1 насипав собі попелу, який взяв з кімнати. Запаливши її, ефект прийшов негайно, Вотсон вчасно витягає Холмса з кімнати.

Для Холмса стає зрозумілим, що Мортімер Трегеніс використав порошок, щоб убити братів та сестру, але хто ж убив його самого? Розслідування детектива приводять до висновку, що це був лікар Стерлейл, який прибув з Плімута, дізнавшись про хворобу двох братів і смерть сестри Трегеніса. Стерлейл пояснює, що він любив Бренду, але не міг одружитися з нею через певні законодавчі обмеження. Він помстився Мортімеру за її вбивство. Отрута, якою було скоєно злочин — з кореня «Нога диявола» (лат. Radix pedis diaboli, (такої рослини в природі не існує[2])). Лікар привіз її з Африки з цікавості, не думаючи, що вона йому знадобиться за призначенням. Одного разу він розказав про неї Мортімеру, який вкрав її. Холмс радить Стерлейлу вертатися до Африки.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Doyle A. C. His Last BowJohn Murray, 1917. — 305 p.
  2. Q&A. The New York Times. 2 жовтня 1990. Архів оригіналу за 21 квітня 2019. Процитовано 26 вересня 2021. (англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]