Шаміла Когестані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Шаміла Когестані
Шаміла Когестані
Шаміла Когестані
Шаміла Когестані під час виступу на TEDxUNC (2012)
Особисті дані
Повне ім'я Шаміла Когестані
Народження 1988(1988)
  Кабул, Афганістан
Громадянство Афганістан Афганістан
Позиція нападниця
Інформація про клуб
Поточний клуб завершила кар'єру
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
Афганістан Афганістан
Звання, нагороди
Нагороди

Шаміла Когестані (нар. 1988, Кабул, Афганістан) — афганська футболістка та захисниця прав жінок у спорті. Колишній капітан жіночої збірної Афганістану з футболу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Відвідувала школу-інтернат при Академії Блера в Блерстауні, штат Нью-Джерсі у США. У 2007 році відзначилася шістьма голами на першому жіночому турнірі[1]. У 2006 році стала лауреаткою премії Кураж Артура Еша.

Когестані їздила до США у 2004 році у складі футбольної клініки, організованої Афганською молодіжною спортивною біржею (програма, заснована Авістою Аюбом). На початку 2006 року вона брала участь у клініці програми в Кабулі[1]. У 2006 році відвідувала Академію футбольного лідерства Джулі Фуді (JFSLA) у Гайтстауні, штат Нью-Джерсі[2]. Після закінчення академії Блера Когестані продовжила навчання в Університеті Дрю в Медісоні, штат Нью-Джерсі, який закінчила 2012 року.

Як захисниця спорту, Шаміла Когестані розповіла про важливість сокеру/футболу та про те, як це надало їй та її команді повноваження руйнувати гендерні стереотипи та творити історію в розореній війною країні. Когестані активно розповідала про проблеми жінок по всьому світу та про можливості, якими можуть змінити життя заняття спортом. Вона виступала в середніх школах, університетах, а також на конференціях та заходах зі збору коштів у США. Промови Когестані зосереджені на тому, як футбол та інші види спорту можна використовувати для просування гендерної рівності та зміцнення довіри до молодих жінок у всьому світі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Drape, Joe (11 лютого 2008). Soccer as an Escape to Hope for Afghan Teenager. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 8 лютого 2022. Процитовано 27 липня 2015.
  2. Shamila Kohestani: Empowering Young Women Through Sports in Afghanistan and Around the World. 24 лютого 2017. Архів оригіналу за 8 лютого 2022. Процитовано 8 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]