Шериф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Помічник шерифа у 1940

Шери́ф (англ. sheriff від давн-англ. scir — «графство» і gerefa — «службовець, правитель») — в деяких країнах виборна (наприклад, у США) або призначувана королемВеликій Британії) службова особа, що здійснює адміністративні, поліційні та деякі судові функції.

Історія[ред. | ред. код]

В англо-саксонський період історії Англії однією з основних локальних адміністративних посад, що назначається королем, була посада ріва (reeve). В графствах (shires) представник влади короля називався відповідно «рів графства» — shire-reeve. Саме через таке словосполучення уже в середньовічній Англії і виникло слово шериф. Найвідомішим шерифом епохи Плантагенетів був ворог легендарного Робіна Гуда, шериф Ноттингема.

Велика Британія[ред. | ред. код]

У сучасній Англії шериф - головний представник уряду в графстві. Він призначається королівською грамотою на один рік і виконує адміністративні функції, в тому числі завідує поліцією і карним розшуком, наглядає за організацією виборів до парламенту і виконанням судових рішень. У Шотландії характер посади інший, там суддя-шериф - головний суддя графства - призначається монархом довічно.

США[ред. | ред. код]

У США шериф округу (county) є головою поліції округу (департамент шерифа, sheriff's department). Найчастіше слово «шериф» зараз вживається саме в цьому значенні.

Обов'язки і взаємини між шерифом і поліцією штату значно відрізняються від штату до штату. В основному, це підтримка правопорядку, боротьба зі злочинністю, допомога у здійсненні правосуддя, виконання функцій судового пристава, адміністративне управління окружними в'язницями. Офіси шерифів зазвичай поділяються на три основні категорії:

  • Офіси з мінімальними правами - відповідають за управління в'язницею, транспортування ув'язнених, забезпечення безпеки судів, вручення повісток до суду та ін. Проведення аукціону з продажу закладеної нерухомості або конфіскацію майна за рішенням суду.
  • Офіси з обмеженими правами - на додаток до перерахованих вище обов'язків виконують традиційні правоохоронні функції, такі як розслідування злочинів і патрулювання всередині свого округу.
  • Офіси, що виконують весь набір правоохоронних функцій, незалежно від меж округу.

Наприклад, в північно-східних штатах повноваження шерифа значно звужені. Велику частину роботи по охороні правопорядку забезпечує поліція штату.

Підлеглі шерифу поліцейські називаються його помічниками (deputy sheriff).

На території США знаходиться близько 3500 офісів шерифів з чисельністю від 2 осіб. Найбільший департамент шерифа - в окрузі Лос-Анджелес налічує 11000 співробітників.

У невеликих округах в юрисдикцію шерифа входить територія округу, в великих округах - частина території, де не діє муніципальна поліція. У більшості штатів США посаду шерифа - виборна, термін повноважень може становити від двох до чотирьох років. Шериф може бути достроково відсторонений від посади у разі вчинення ним аморального вчинку або посадового злочину.

У багатьох сільських районах, особливо в південних штатах, традиційно шериф сприймається як більш впливова політична фігура, ніж адміністрація округу.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]