Шишка Роман Богданович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шишка Роман Богданович
Народився 13 червня 1953(1953-06-13) (70 років)
Радехівський район, Львівська область, Українська РСР, СРСР
Alma mater Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого
Науковий ступінь

Кандидат юридичних наук 1985

Доктор юридичних наук 2005

Роман Богданович Шишка (13 червня 1953) — український учений-правознавець. Доктор юридичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2010 р.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у с. Нивиці Радехівського району Львівської обл. у селянській сім'ї. У 1970 р. закінчив Лопатинську середню школу, навчався в Нововолинському МПТУ № 1, а після його закінчення працював на шахті «Нововолинська № 5» машиністом електровоза, майстром ВТ і ТБ, гірноробочим очисного вибою. В 1972—1974 рр. служив у Радянській армії. У 1980 р. закінчив денне відділення факультету № 1 Харківського юридичного інституту, а в 1985 р. — очну аспірантуру по кафедрі цивільного права ХЮРІ. З 1980 р. працював асистентом кафедри цивільного права ХЮРІ, і у 1985 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. У 1986 р. перевівся у ХВК МВС СРСР, де обіймав посади доцента кафедри та старшого наукового співробітника. Із заснуванням на базі ХВК МВС СРСР СФ МВС Інституту внутрішніх справ і потім Університету внутрішніх справ працював доцентом різних кафедр. З 1997 р. до 2002 р. був начальником кафедри правових основ підприємницької діяльності і фінансового права, а з січня 2002 р. до звільнення у запас — професором кафедри цивільного права і процесу Харківського національного університету внутрішніх справ. У 2004 р.захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук.

Після звільнення у запас з жовтня 2007 р. працював завідувачем кафедри цивільного та господарського права Київського міжнародного університету, з вересня 2008 р. — професором кафедри цивільно-правових дисциплін НУДПС України, з березня 2010 р. — завідувачем кафедри господарського права МФЮА (м. Ірпінь), З 2013 року — завідувач кафедри господарського права і процесу національного авіаційного університету. Кандидат юридичних наук (1985 р.), доктор юридичних наук (2005), доцент (1991), професор (2003 р.), академік Академії наук вищої школи України з 2010 р.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Сфера наукових інтересів: право інтелектуальної власності, зокрема авторське право, теоретичні проблеми юридичних осіб, договірне право, дозвільна діяльність у сфері господарювання, митні режими та процедури, відповідальність у цивільному праві.

Співпрацює з науковими установами, зокрема НДІ приватного права та підприємництва Національної Академії правових наук України, Інститутом держави і права ім. В. М.;Корецького НАН України, національними та зарубіжними ВНЗ. Читає курси: Римське приватне право, Цивільне право, Право інтелектуальної власності, Митне право, Інвестиційне право, Підприємницьке право, Методика підготовки наукових робіт.

Член спеціалізованих рад із захисту дисертацій: у НДІ держави та права НАН України ім. В. М. Корецького та Одеській національній юридичній академії. Автор понад 440 опублікованих робіт, в тому числі одноосібної монографії, посібників, підручників, підготував 38 кандидатів юридичних наук та одного доктора юридичних наук.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Академія наук вищої школи України. 1992—2010. Довідник