Шовне зварювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема шовного контактного зварювання

Шо́вне зва́рювання або шо́вне конта́ктне зва́рювання — різновид контактного зварювання, під час якого утворюється безперервне напусткове з'єднання між внутрішніми поверхнями заготовок внаслідок відносного переміщення вздовж шва стискних обертових роликових електродів[1].

При шовному зварюванні електроди виконують у вигляді дискових роликів, що обертаються, за допомогою яких відбувається передача зусилля деталям, підведення струму і переміщення деталей. Зварювальний струм, як і при точковому зварюванні, нагріває й розплавляє метал у місці з'єднання. Процес шовного зварювання здійснюється на спеціальних зварювальних верстатах. Товщина зварювальних листів наявна в межах 0,2-3 мм. Шовне зварювання здебільшого проводиться з зовнішнім водяним охолодженням, що також знижує перегрів зовнішніх шарів металу.

Класифікація[ред. | ред. код]

Різноманітні види шовного зварювання, що зустрічаються на практиці, в основному розрізняються способом підведення зварювального струму (одностороннім або двостороннім) і розташуванням роликів щодо деталей, що зварюються.

Застосовують такі способи шовного зварювання: безперервне, переривчасте з безперервним обертанням роликів, переривчасте з періодичним обертанням роликів.

Безперервне шовне зварювання виконують суцільним швом при постійному тиску роликів на зварювані деталі і постійно увімкненому зварювальному струмі протягом усього процесу зварювання. Недоліками способу є підвищені вимоги до підготовки по-верхні, однорідності, товщини і хімічного складу металу зварюваних деталей.

Переривчасте зварювання з безперервним обертанням роликів також виконують при постійному зусиллі стискання, а зварювальний струм подають періодично, при цьому шов формується у вигляді зварних точок, що перекривають одна одну. Шов виходить кращої якості.

При переривчастому зварюванні з періодичним обертанням роликів зварювальне коло замикається у момент зупинки роликів (крокове зварювання). Такий спосіб забезпечує найбільш якісний шов, оскільки формування зварної точки відбувається під статичним тиском. Проте машини для такого способу зварювання відрізняються більшою складністю і меншою продуктивністю.

Властивості[ред. | ред. код]

При зварюванні з перекриттям точок шов буде герметичним, а при зварюванні без перекриття шов практично не відрізняється від ряду точок, отриманих при точковому зварюванні.

Використання[ред. | ред. код]

Шовне зварювання застосовують при виготовленні різних ємностей, де потрібні герметичні шви — бензобаки, труби, бочки, сильфони й ін.

Також широко застосовується в приладобудуванні, автомобілебудуванні, вагонобудуванні та літакобудуванні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 3761.2-98 Зварювання та споріднені процеси. Частина 2 Процеси зварювання та паяння. Терміни та визначення.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Любич О. Ӣ. Обладнання і технологія зварювального виробництва: навч. посіб. / О. Й. Любич, В. М. Радзієвський, А. Ф. Будник. — Суми: Сумський державний університет, 2013. — 229 с. — ISBN 978-966-657-467-4

Посилання[ред. | ред. код]