Шоуранер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шоураннер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ендрю Дабб, шоуранер серіалу «Надприродне» з 12 сезону

Шоуранер (англ. Showrunner) — термін в американському телебаченні, що українською означає виконавчий продюсер, який відповідає за основний напрямок і розвиток проєкту[1]. Шоуранер зазвичай поєднує обов'язки сценариста, виконавчого продюсера й редактора сценаріїв. На відміну від кінематографа, де творчий контроль знаходиться в руках режисерів, шоуранер за статусом завжди вищий за телевізійних режисерів[2].

Часто виступає як творець серіалу, хоча й не завжди. У тривалих серіалах трапляється, що протягом великої кількості років шоуранери змінюються. Серед таких прикладів можна відзначити «Закон і порядок», «Швидка допомога», «Сімпсони», «Західне крило», «Зоряний шлях: Наступне покоління», «Поліція Нью-Йорка» і «Надприродне», «Доктор Хто». Відомими шоуранерами є Стівен Бочко, Джефрі Джейкоб Абрамс, Чак Лоррі, Мара Брок Акіл[en], Кевін Вільямсон, Білл Лоуренс, Деймон Лінделоф, Сет Мак-Фарлейн, Раян Мерфі і Стівен Моффат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Executive producer (PDF). Гильдия сценаристов США (англ.). Архів оригіналу (PDF) за 17 квітня 2016. Процитовано 23 квітня 2014.
  2. Janice Rhoshalle Littlejohn (15 августа 2008). TV’s showrunners outrank directors. Variety (англ.). Процитовано 23 квітня 2014.

Література[ред. | ред. код]