Шпалюшок однобарвний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шпалюшок однобарвний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воловоочкові (Troglodytidae)
Рід: Шпалюшок (Microcerculus)
Вид: Шпалюшок однобарвний
Microcerculus philomela
(Salvin, 1861)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Cyphorhinus philomela
Microcerculus marginatus philomela
Посилання
Вікісховище: Microcerculus philomela
Віківиди: Microcerculus philomela
ITIS: 561108
МСОП: 22711537

Шпалюшо́к однобарвний[3] (Microcerculus philomela) — вид горобцеподібних птахів родини воловоочкових (Troglodytidae)[4]. Мешкає в Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10-11,5 см, самці важать 17,4-21,5 г, самиці 16,4-17,4 г. Верхня частина тіла яскраво-коричнева. Покривні пера крилі сірувато-коричневі, махові пера сірувато-коричневі з широкими коричневими краями. Першорядні махові пера мають на кінці контрастну світлу смугу, яка стає світлішою біля стрижня пера, на стрижнях вона перетворюється у рудувато-коричневі або білі плямки. Махові пера чорнувато-коричневі.

Нижня частина тіла тьмяна, темно-сіра, сильно поцяткована темно-чорнувато-коричневим лускоподібним візерунком. На горлі цей візерунок більш помітний, у самців він більш виражений. Живіт і боки темно-коричневі, поцятковані сіро-буро-чорним лускоподібним візерунком. Очі темно-карі, дзьоб чорний, по краях роговий, лапи чорні. У молодих птахів верхня і нижня частини тіла більш контрастні, однак дископодібний візерунок на нижній частині тіла менш виражений.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Однобарвні шпалюшки мешкають в Мексиці, Гватемалі, Белізі, Гондурасі, Нікарагуа і Коста-Риці. Вони живуть у вологих рівнинних тропічних лісах і дощових лісах. Зустрічаються поодинці, на висоті до 1400 м над рівнем моря. Живляться комахами, мокрицями, павуками і багатоніжками, яких шукають в підліску, в чагарниках і серед повалених стовбурів дерев. Іноді слідкують за кочовими мурахами. В Коста-Риці сезон розмноження триває з травня по вересень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Microcerculus philomela: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 жовтня 2022
  2. Osbert Salvin: Description of three new species of birds from Guatemala. In: Proceedings of the Zoological Society of London. S. 202-203 (biodiversitylibrary.org).
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Dapple-throats, sugarbirds, fairy-bluebirds, kinglets, Elachura, hyliotas, wrens, gnatcatchers. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 жовтня 2022.