Юлі Бертельсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юлі Бертельсен
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Julie Ivalo Broberg Berthelsen
Дата народження 7 червня 1979(1979-06-07) (44 роки)
Місце народження Оргус, Центральна Ютландія, Данія
Роки активності 1994 — тепер. час
Громадянство Данія Данія
Професії співачка, авторка пісень, акторка озвучення, кіноакторка
Інструменти вокал[d]
Жанри поп
Колективи Julie & Ninad
www.julie.gl
CMNS: Файли у Вікісховищі

Юлі Івало Броберг Бертелсен, одружена Dahl Høegh, також відома як Julie (народилася 7 червня 1979 року в Орхусі, Данія) — гренландська співачка, телеведуча та актриса.

Життя і кар'єра[ред. | ред. код]

Сім'я[ред. | ред. код]

Бертелсен народилася в Данії в родині Хелен Броберг (1953) з Гренландії та данки. Її батьки розлучилися незабаром після її народження, після чого вона переїхала з матір'ю та сестрою спочатку в Кекертарсуак, а потім у Нуук.

У 1988 році, коли їй було дев'ять років, її мати вийшла заміж за музиканта і політика Пера Бертельсена (1950), після чого взяла його прізвище.

Джулі п'ять років перебувала у стосунках з гандболістом і племінником прем'єр-міністра Джонатана Моцфельдта Гансом Петером Мотцфельдтом-Кієдом (1975). З 2008 року вона була з гандболістом Мініком Далем Хоеґом (1985), сином Кеннета Хоега (1966) і Пітсі Хоеґа (1964), від якого у неї двоє дітей, Каспер Нанок (2012) і Сіа (2015). Обидва одружені з 5 липня 2019 року.

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Джулі Бертельсен почала співати, коли їй було 11, а коли їй було 15, виступила як фонова співачка на концерті возз’єднання з групою свого батька Sumé. З 1995 по 1998 рік вона відвідувала середню школу, де зустріла Ніну Кройцманн Йоргенсен, яка була на два роки старша за неї. Обидва заснували групу Nuna в 1998 році разом з майбутнім чоловіком Ніни Маліком Хегелундом Олсеном і тодішнім партнером Джулі Нукою В. Бертельсеном. Того ж року разом з Оле Крістіансеном вони взяли участь у мюзиклі Силаміута Sarsuasut («The People Streaming By»), а потім випустили пісні на CD, який мав великий успіх. Потім група вирушила в турне. Того ж року, після закінчення середньої школи, Джулі переїхала до Норвегії, де вивчала музику та театр у Folkehøjskole. Через рік вона повернулася до рідного міста, щоб вивчати медицину в Орхуському університеті. У 2000 році вона взяла участь у записі компакт-диска Zedna разом з іншими відомими гренландськими співачками, включаючи Ніну та Нукаку Костер-Вальдау, який став найуспішнішим музичним виробництвом року в Гренландії.

Музика[ред. | ред. код]

У 2002 році Джулі Бертелсен стала відомою в Данії, коли взяла участь у данській версії телешоу Popstars. Вона посіла друге місце після Йона Норгаарда та зробила успішну міжнародну кар’єру. У 2003 році вона випустила свій дебютний альбом Home, який розійшовся тиражем 90 000 копій. У тому ж році вона була нагороджена Премією культури Гренландії. Вона також отримала рекордні нагороди за данську співачку року, данську новачку року та данський попреліз року за альбом. Вона також виступала перед рекордним натовпом у 50 000 гостей на Гренландському дні Тіволі.

У 2004 році вона випустила свій другий альбом Julie, у 2007 році Asasara («Моє кохання») і у 2009 році Lige nu («Прямо зараз»). На цих альбомах вона співала переважно данською або англійською мовами й лише незначною мірою гренландською.

У 2004 році вона виступала в палаці Крістіансборг з нагоди одруження данського кронпринца Фредеріка з Мері Дональдсон. У 2008 році вона брала участь у Білому концерті, присвяченому 40-річчю виходу Білого альбому Beatles, де вона виконала своє виконання Ob-La-Di, Ob-La-Da. У 2009 році вона зіграла роль Ніві у фільмі Отто Розінга Nuummioq, який вважається першим гренландським художнім фільмом.

Кар'єра на телебаченні[ред. | ред. код]

У 2010 році вона з'явилася в Данії на телевізійному шоу Allstars, де чотири групи з двох солістів у кожній мали керувати хором. Джулі змагалася з Ніною та гренландським хором і виграла конкурс, за що заплатила 250 000 крон. отримані як пожертва на благодійну справу. Вона також була ведучою Dansk Melodi Grand Prix 2010 і щорічно веде Julehilsen til Grønland на данському телебаченні. Також у 2010 році вона випустила свій останній альбом Closer, який містить англійські, данські та гренландські пісні.

У 2010 році вона була зображена як одна з 20 гренландців у книзі Лінга Рібера Kalaallit Nunaat: Silarsuaq eqqarsaatigisatsitut ippoq («Гренландія: світ такий, яким ми його думаємо»). У 2015 році вона видала книгу Sund Balance з порадами щодо здорового харчування та життя. Ще один портрет з’явився в аудіокнизі Лізи Равн у 2016 році Glimt af Grønland: Min barndom i Grønland («Поблиск Гренландії: моє дитинство в Гренландії»). У 2018 і 2019 роках вона озвучувала аудіокниги для Камілли Гребес Husdyret і Skyggejægeren.

Разом з Ніною Джулі взяла участь у Dansk Melodi Grand Prix 2019 з англо-гренландською піснею League of Light, де вони посіли друге місце після Леонори, яка змогла представити Данію на пісенному конкурсі Євробачення 2019. На Dansk Melodi Grand Prix 2020 виконувала роль члена журі.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2003: Home
  • 2004: Julie
  • 2006: Asasara
  • 2009: Lige nu
  • 2010: Closer