Яблука в тісті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яблука в тісті
Походження Європа
Необхідні компоненти яблуко і тісто

Яблука в тісті (нім. Apfel im Schlafrock — букв. «яблука в халаті», фр. Pomme en robe de chambre або фр. Pomme en chemise) — традиційний в європейській кухні десерт, фаршировані та загорнуті в листкове або пісочне тісто печені яблука[1]. Популярний десерт в Рейнланд-Пфальці[2].

Для приготування яблук в тісті вибирають яблука кислуватих сортів, як боскоп або бребурн, їх очищають від шкірки та насінної камери. Сирі або попередньо відварені в підсолодженій воді яблука залежно від рецепта начиняють сумішшю з родзинок, вершкового масла та цукру або рубаних горіхів з конфітюром, приправленою корицею, білим вином або ромом, а потім розміщують на квадратних шматочках розкатаного листкового або пісочного тіста. Кінчики тіста з'єднують над яблуком і змащують яєчним жовтком. Іноді навколо яблук загортають спіраллю довгі тістові стрічки. Яблука в тісті запікають в духовій шафі, незадовго до закінчення процесу їх посипають цукровою пудрою, щоб утворився тонкий шар глазурі з карамелізованого цукру. Яблука в тісті сервірують в гарячому та холодному вигляді, зазвичай з ванільним соусом. За рецептом яблук в тісті можна приготувати також персики або абрикоси. Традиційний німецький десерт зі смажених у фритюрі яблучних кілець в тісті називається апфелькюхле[3].

Примітки

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Культура Німеччини: лінгвокраїнознавчий словник. — С. 55.
  • Lothar Bendel. Deutsche Regionalküche von A-Z. Mit Grundrezepten zum Nachkochen. — Random House, 2013. — ISBN 9783730690420.
  • Herings Lexikon der Küche . Fachbuchverlag Pfannenberg, Haan-Gruiten, 23. Auflage 2001, ISBN 3-8057-0470-4
  • Das neue Küchenlexikon. — С. 23.

Посилання

[ред. | ред. код]