Ілясевич Ярослав Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярослав Ілясевич
Ім'я при народженні Ільясевич Ярослав Михайлович
Народився 14 вересня 1940(1940-09-14)
Помер 11 січня 2016(2016-01-11) (75 років)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Місце проживання Київ
Діяльність політик
Відомий завдяки політик, громадський діяч
Посада народний депутат України[1]
Термін 11.5.1994 р.-12.05.1998р
Партія УНА-УНСО
Конфесія православний
Діти Геннадій, Фелікс, Ярослав
Сайт gska2.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_ank_arh?kod=27602
Герб
Герб

Ярослав Михайлович Ілясе́вич (нар. 14 вересня 1940(19400914), с. Артасів на Львівщині — 11 січня 2016) — український політик та громадський діяч, народний депутат України 2-го скликання, член Української Національної Асамблеї (УНА) та начальник штабу Львівської крайової команди УНСО[2].

Біографія[ред. | ред. код]

1958 закінчив технікум[джерело?].

Вищу освіту отримав у Таджицькому державному університеті за спеціальністю вчитель російської мови та літератури[джерело?].

Під час навчання в технікумі та університеті, працював у різних організаціях Львова та Душанбе (слюсарем, конторщиком, сторожем, помічником машиніста, машиністом тепловоза)[джерело?].

Після закінчення технікуму працював слюсарем, черговим електротехніком, диспетчером, гірничим майстром-начальником зміни на Просянівському комбінаті вогнетривких виробів. По закінченню університету працював в комсомольських, партійних та радянських органах в місті Душанбе[джерело?].

Після повернення на батьківщину працював слюсарем з ремонту автомобілів на авторемонтному заводі № 28 Міністерства оборони та товарним оператором на Львівському підприємстві із забезпечення нафтопродуктами[джерело?].

Політична діяльність[ред. | ред. код]

11 травня 1994 по 12 травня 1998 — депутат Верховної Ради України, обраний народним депутатом України по Яворівському (Львівська область) виборчому округу N 282, член Комітету з питань оборони та національної безпеки[3].

Разом з іншими депутатами від УНА-УНСО був автором 78 поправок та пропозицій до тексту Основного закону[4]. Усі три представники УНА-УНСО у Верховній Раді (Олег Вітович, Юрій Тима, Ярослав Ілясевич) голосували за збереження Україною статусу ядерної держави[5].

Входив до складу комісії парламенту із розробки проекту Закону України «Про місцеве самоврядування». Під час саміту НАТО в Будапешті добився щоб Україна отримала компенсацію за втрати понесені нашою державою під час війни в Югославії.

29 жовтня 1994 в Києві на з'їзі УНА обраний до складу виконкому організації[2].

Народний депутат України Ярослав Ілясевич звертався до відповідних наукових інстанцій з листом, у якому стверджував, що дисертація пана Табачника захищена з грубими порушеннями положення «Про порядок присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань»[6].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Під час путчу ДКНС вступив рядовим стрільцем до Української народної самооборони і невдовзі став начальником штабу Львівської крайової команди УНСО[джерело?]. За його активної роботи були створені підрозділи УНСО на Львівщині, Закарпатті, Буковині. Також він був причетний до організації вивезення дітей із Придністров'я та розміщення в піонерських таборах на Львівщині під час Придністровського конфлікту[джерело?].

Забезпечив необхідну медичну допомогу та лікування поранених бійців УНСО[джерело?].

Ініціював створення Асоціації співробітників спецслужб України[джерело?].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=2
  2. а б Стисла історія УНА-УНСО
  3. Ярослав Михайлович Ільясевич [Архівовано 22 вересня 2008 у Wayback Machine.] на сайті ВРУ
  4. Українська національна асамблея. Що ми зробили за 4 роки. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 11 лютого 2012.
  5. Ексгумація харизми [Архівовано 6 березня 2016 у Wayback Machine.] Сайт УНА-УНСО
  6. Третій Президент. Політичний портрет Леоніда Кучми[недоступне посилання з червня 2019]