150 карбованців «1000-річчя давньоруської літератури (Слово о полку Ігоревім)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1000-річчя давньоруської літератури
(Слово о полку Ігоревім)
СРСР СРСР
Номінал 150 карбованців
Маса 15.55 г
Діаметр 28 мм мм
Товщина 1,5 мм
Гурт рубчастий
Метал платина
Роки карбування 1988
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення постаті літописця і вершників
Гравер А. В. Бакланов

1000-річчя давньоруської літератури (Слово о полку Ігоревім) (рос. 1000-летие древнерусской литературы (Слово о полку Игореве)) — платинова ювілейна монета СРСР вартістю 150 карбованців, випущена 13 вересня 1988 року.

Тематика[ред. | ред. код]

«Слово о полку Ігоревім» — відомий пам'ятник літератури Київської Русі. В основі сюжету — невдалий похід руських князів на половців, зроблений новгород-сіверським князем Ігорем Святославичем в 1185 році. «Слово» було написано в кінці XII століття, невдовзі після описуваної події (часто датується тим же 1185 роком, рідше 1-2 роками пізніше). Перейняте мотивами слов'янської народної поезії з елементами язичницької міфології, за своєю художньою мовою та літературним значенням «Слово» стоїть у ряді найбільших досягнень середньовічного епосу.

Історія[ред. | ред. код]

13 вересня 1988 в обіг була випущена серія з 6 монет, яка присвячувалася історичним сюжетам, пов'язаних з історією Давньоруської держави і 1000-річчям введення християнства на Русі («1000-річчя давньоруського монетного карбування, літератури, зодчества, хрещення Русі»). Тиражі монет серії склали від 7 до 40 тисяч штук. У цю серію увійшли срібні монети номіналом в 3 карбованці «Софійський собор у Києві», срібна монета в 3 карбованці «Срібник Володимира», золота монета в 50 карбованців «Софійський собор у Новгороді», золота монета в 100 карбованців «Златник Володимира», платинова монета в 150 карбованців «Слово о полку Ігоревім», паладієва монета в 25 карбованців «Пам'ятник князю Володимиру Святославичу». Особливістю цієї серії монет став метал — паладій 999 проби, вперше використаний для карбування монет. Інтерес до паладію пояснюється його приналежністю до платинової групи, відносною стабільністю цін на міжнародному ринку і проявом уваги до нього з боку нумізматів та інвесторів. Практика використання паладію для карбування монет набула поширення в світі лише наприкінці 80-х років. Зазначена серія монет викликала справжній фурор на міжнародному нумізматичному ринку. У 1988 році в Базелі на Міжнародній нумізматичній виставці серія монет з дорогоцінних металів, присвячена 1000-річчю давньоруського карбування, літератури, архітектури та хрещення Русі, була визнана найкращою монетною програмою року і отримала перший приз за якість виготовлення.

Монети карбувалися на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Проба Маса
(гр)
Діаметр
(мм)
Товщина
(мм)
Гурт Тираж
штук
150
платина
999
15.55
28
1.5
рубчастий
(240 рифлень)
16.000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, під ним літери «СССР», нижче ліворуч і праворуч риса, під рискою зліва хімічне позначення «Pt» і проба «999» металу з якого зроблена монета, під ними чиста вага дорогоцінного металу «15,55», під рискою праворуч монограма монетного двору «ЛМД», нижче позначення номіналу монети цифра «150» і нижче слово «РУБЛЕЙ», знизу у канта рік випуску монети «1988».

Реверс[ред. | ред. код]

Зверху уздовж канта слова «1000-ЛЕТИЕ ДРЕВНЕРУССКОЙ ЛИТЕРАТУРЫ», в середині невідомий автор створює твір, знизу уздовж канта слова «СЛОВО О ПОЛКУ ИГОРЕВЕ» і рік «1185 г.».

Гурт[ред. | ред. код]

Рубчастий (240 рифлень).

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]