1 карбованець «50-річчя Радянської влади»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції
СРСР СРСР
Номінал 1 карбованець
Маса 11,25 г
Діаметр 31 мм мм
Товщина 2.3 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1967
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення серпу і молота, постаті В. І. Леніна
Гравер Н. Н. Філіппов, В. А. Засухін

50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції (рос. 50 лет Великой Октябрьской социалистической революции) — ювілейна монета СРСР вартістю 1 карбованець, випущена 1 жовтня 1967 року. Монета присвячена 60-річчю Великої Жовтневої соціалістичної революції — державного перевороту у Російській республіці, що відбувся 7 листопада (25 жовтня) 1917 року. У ході перевороту Тимчасовий уряд, що перебував у столиці держави Петрограді — було заарештовано, а центральну владу перебрали на себе лідери більшовиків.

Другий Всеросійський з'їзд Рад, який відбувся 7—9 листопада (25—27 жовтня), ухвалив рішення про перехід влади до рад та сформував новий уряд — Раду народних комісарів на чолі з В. Леніним. Жовтневий переворот докорінно змінив хід історії на територіях колишньої Російської імперії та значним чином вплинув на хід світової історії.

Історія[ред. | ред. код]

У 1967 році було випущено серію ювілейних монет номіналом у 10, 15, 20, 50 копійок і 1 карбованець, присвячених Жовтневій революції 1917 року. Зображення цієї монети було аналогічним зображенню монети з цієї серії номіналом 50 копійок. Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі (ЛМД). Ювілейні монети присвячені Жовтневій революції карбувалися у СРСР також у 1977 і 1987 роках.

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
12.8
31
гладкий із заглибленим написом
52 500 000
211 250 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

На лицьовій стороні монети (аверсі), по центру представлено зображення Державного герба СРСР, нижче нього вказаний номінал монети у вигляді горизонтального напису «ОДИН РУБЛЬ», розміщеної в два рядки. Біля канта по колу — напис «ПЯТЬДЕСЯТ ЛЕТ СОВЕТСКОЙ ВЛАСТИ».

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети, на тлі емблеми «Серп і молот», розташованої в правій її частині, представлено зображення пам'ятника, присвяченого В. І. Леніну з витягнутою вгору правою рукою. Зліва від емблеми зображена п'ятикутна зірка, нижче якої напис «СССР».

Гурт[ред. | ред. код]

Гурт містить напис «СЛАВА ВЕЛИКОМУ ОКТЯБРЮ» і «1917-1967».

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

Ціну монети — 1 карбованець встановив Держбанк СРСР у період реалізації монети через його філії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]