ASTRON

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ASTRON
Основні дані
Засновано 1949
Країна  Нідерланди
Тип організація і науково-дослідний інститут
Материнська
організація
Нідерландська організація наукових досліджень
Вебсторінка astron.nl
Мапа
Мапа

CMNS: ASTRON у Вікісховищі

Нідерландський радіоастрономічний інститут ASTRON (англ. ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy) — наукова установа в Нідерландах, яка займається дослідженнями в галузі радіоастрономії.

В задачі ASTRON входить управління низкою обсерваторій, зокрема Westerbork Synthesis Radio Telescope, а також створення нових радіоастрономічних приладів.

Більшість офісів розташовані поблизу Двінгело на північному сході Нідерландів, де знаходиться радіотелескоп Двінгело. ASTRON є частиною Нідерландської організації наукових досліджень.

Історія[ред. | ред. код]

23 квітня 1949 року був заснований Фонд радіовипромінювання Сонця і Чумацького Шляху (нід. Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg, SRZM), попередник ASTRON. Цей фонд мав зосередитися на розробці та експлуатації радіотелескопів.

В 1960-і роки фонд почав розробку Радіотелескопу апертурного синтезу Вестерборк. Наприкінці 1960-х років розробку було завершено та розпочато будівництво. На момент введення в експлуатацію в 1970-х роках і протягом наступних 10 років, WSRT був найпотужнішим радіотелескопом у світі.

З 1980-их років фонд почав також працювати над встановленням радіотелескопів у віддалених від Нідерландів місцях, таких як Ла-Пальма та Гаваї.

1 січня 1989 року назву Фонду радіовипромінювання Сонця і Чумацького Шляху було змінено на ASTRON.

У 1990-х роках ASTRON провів масштабну реконструкцію та вдосконалення радіотелескопа WSRT.

У XXI тослітті ASTRON активно працював над низькочастотним радіоінтерферометром LOFAR та над міжнародним проєктом Square Kilometer Array.

Обсерваторії[ред. | ред. код]

Радіотелескопи[ред. | ред. код]

ASTRON керує Вестерборкським радіотелескопом і LOFAR, співпрацює з іншими країнами у проєкті Square Kilometer Array.

Вестерборкський радіотелескоп також використовується для радіоінтерферометрії з наддовгою базою (РНДБ) як частина Європейської РНДБ-мережі.

В ASTRON базується Об’єднаний інститут РНДБ Європейського дослідницького інфраструктурного консорціуму, а також проєкт SKA і частина проєкту LOPES.

ASTRON бере участь в будівництві детекторної мережі для реєстрації випромінювання космічних частинок в обсерваторії Пʼєра Оже в Чилі.

Оптичні телескопи[ред. | ред. код]

У співпраці з Англією та Іспанією ASTRON керує оптичними телескопами групи Ісаака Ньютона на Ла-Пальма: Телескопом Вільяма Гершеля[en] діаметром 4,2 м, Телескопом Ісаака Ньютона[en] діаметром 2,5 м і (до його закриття в 2003 році) Телескопом Якобуса Каптейна.

У співпраці з Англією та Канадою ASTRON керував Телескопом Джеймса Клерка Максвелла на Гаваях, - найбільшим у світі телескопом у субміліметровому діапазоні діаметром 15 м. У 2013 році ASTRON припинив цю співпрацю, а в 2015 році Англія та Канада передали телескоп Східноазійській обсерваторії.

ASTRON зробив внесок у будівництво Дуже великого телескопа в Європейській південній обсерваторії, який представляє собою чотири 8-метрові телескопи в пустелі Атакама в Чилі.

Технологічні дослідження[ред. | ред. код]

Окрім астрономічних досліджень, ASTRON такоє проводить технологічні дослідження з метою розробки нових приладів для існуючих телескопів і створення технологій для майбутніх телескопів.

Для цього ASTRON використовує обладнаний у Двінгело відділ досліджень і розробок, який спеціалізується на проєктуванні, розробці та тестуванні радіоприймачів, цифрової електроніки, антен, оптичних та інфрачервоних приладів, програмного забезпечення для обробки зображень.

Посилання[ред. | ред. код]