Acanthodactylus schreiberi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Acanthodactylus schreiberi

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Рід: Acanthodactylus
Вид: A. schreiberi
Acanthodactylus schreiberi
Boulenger, 1878
Синоніми
Acanthodactylus savignyi schreiberi
Посилання
Вікісховище: Acanthodactylus schreiberi
Віківиди: Acanthodactylus schreiberi
МСОП: 61462
NCBI: 714888

Acanthodactylus schreiberi (гребнепала ящірка Шрайбера) — вид ящірок родини ящіркових (Lacertidae)[2]. Мешкає на Близькому Сході. Вид названий на честь австрійського зоолога Егіда Шрайбера (1836-1913), автора Herpetologia Europaea (1875)[3].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Гребнепалі ящірки Шрайбера мешкають в деяких прибережних районах Східного Середземномор'я — в прибережних районах і долинах річок на острові Кіпр (однак не в горах), в деяких прибережних районах південного Лівану (в районі Сайди і Сіра, раніше також в околицях Бейруту) та в прибережних районах Ізраїлю, спостерагілися в провінції Хатай на півдні Туреччини. Вони живуть на прибережних піщаних дюнах, трапляються в садах. Відкладають яйця, в кладці 4 яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Acanthodactylus schreiberi загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Acanthodactylus schreiberi: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 19 жовтня 2023
  2. Acanthodactylus schreiberi у Reptarium.cz Reptile Database
  3. Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. ISBN 978-1-4214-0135-5. (Acanthodactylus schreiberi, p. 238).