Algyroides moreoticus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Algyroides moreoticus
Самець (Кефалонія)
Самець (Кефалонія)
Молодий самець (Пелопоннес)
Молодий самець (Пелопоннес)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Підродина: Lacertinae
Рід: Algyroides
Вид: A. moreoticus
Algyroides moreoticus
Bibron & Bory, 1833[2]
Синоніми
Algiroides moreoticus
Посилання
Вікісховище: Algyroides moreoticus
Віківиди: Algyroides moreoticus
ITIS: 1155232
МСОП: 61465
NCBI: 64413

Algyroides moreoticus (грецька кілювата ящірка) — вид ящірок родини ящіркових (Lacertidae)[3]. Ендемік Греції.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина грецької кілюватої ящірки (без врахування хвоста) становить 5 см, загальна довжина, враховуючи хвіст, — 15,6 см. Луски на спині великі, кілеподібні, хвіст відносно довгий. У самців верхня частина тіла рівномірно червонувато-коричнева або темно-коричнева, окаймлена з боків жовтуватими смугами. Візерунки на боках у самців з рідних популяцій відрізняються: у самців із Закінфу вони жовті, у самців з Кефалонії та Ітаки вони сині, а у самців з Пелопоннесу вони чорно-білі. У самиць верхня частина тіла рівномірно коричнева. Нижня частина тіла у самців і самиць білувата або блідо-зелена.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Грецькі кілюваті ящірки мешкають на півострові Пелопоннес, на Іонічних островах (Кефалонія, Ітака, Закінф) та на островах Строфадес[en]. Вони живуть в тінистих лісах і рідколіссях, трапляються на окраїнах полів та на плантаціях, на висоті до 1200 м над рівнем моря. Віддають перевагу вологим місцевостях, ховаються серед хмизу і опалого листя. Живляться комахами та іншими безхребетними. Самиці відкладають кілька яєць.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Algyroides moreoticus загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Algyroides moreoticus: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 02 лютого 2024
  2. G. Bibron & J.B. Bory de Saint-Vincent: Vertébrés a sang froid. Reptiles et poissons. Reptiles. W: I. Geoffroy Saint-Hilaire & É. Geoffroy Saint-Hilaire: Expédition Scientifique de Morée. T. 3. Cz. 1: Zoologie. Paris: Chez F. G. Levrault, 1833, s. 67. 
  3. Algyroides moreoticus у Reptarium.cz Reptile Database