Колібрі-манго антильський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Anthracothorax dominicus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-манго антильський
Самець антильського колібрі-манго
Самець антильського колібрі-манго
Самиця антильського колібрі-манго
Самиця антильського колібрі-манго
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Polytminae
Рід: Колібрі-манго (Anthracothorax)
Вид: Колібрі-манго антильський
Anthracothorax dominicus
(Linnaeus, 1766)[2][3][4]
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus dominicus Linnaeus, 1766
Посилання
Вікісховище: Anthracothorax dominicus
Віківиди: Anthracothorax dominicus
ITIS: 178077
МСОП: 22725737
NCBI: 584663
Fossilworks: 372048

Колі́брі-ма́нго антильський[5] (Anthracothorax dominicus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[6]. Мешкає на Гаїті. Пуерто-риканські колібрі-манго раніше вважалися конспецифічними з антильськими колібрі-манго, однак були визнані окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 11—13,5 см, самці важать 6—8,2 г, самиці 4—7 г. У самців верхня частина тіла металево-зелена. Підборіддя і гордо металево-зелена, решта нижньої частини тіла оксамитово-чорна з синюватим відтінком. Хвіст фіолетовий, внутрішні опахала стернових пер мідні, кінчики у них синювато-чорні. Дзьоб дещо вигнутий, чорний.

У самиць верхня частина тіла зелена, блискуча, за очима білі плямки. Нижня частина тіла сіра, живіт сірувато-білий. Хвіст червонувато-пурпуровий з широкими чорними плямами на кінці, крайні стернові пера білі кінчики. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць, однак по центру нижньої частини тіла у них іде чорна смуга.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Антильські колібрі-манго мешкають на острові Гаїті та на сусідніх островах Ваш[en], Тортуга, Гонав і Беата. Вони живуть в різноманітних природних середовищах, зокрема на узліссях тропічних лісів, на галявинах, у вторинних лісах і рідколіссях, в прибережних чагарникових заростях, на тінистих кавових плантаціях і в садах. Зустрічаються на висоті до 800 м над рівнем моря, місцями на висоті до 1500 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, зокрема з родів Cordia, Inga, Melocactus, Bauhinia, Ipomoea, Hibiscus, Erythrina, Sabinea, а також комахами, яких ловлять в польоті і павуками, яких збирають з листя і кори. Самці захищають кормові території. Гніздування відбувається протягом усього року. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинних волокон і павутиння, зовні покривається лишайниками і корою, розміщується на дереві або в чагарниках. У кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anthracothorax dominicus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 листопада 2022
  2. Brisson, Mathurin Jacques (1760). Ornithologie, ou, Méthode Contenant la Division des Oiseaux en Ordres, Sections, Genres, Especes & leurs Variétés (French та Latin) . Т. 3. Paris: Jean-Baptiste Bauche. с. 672—373, Plate 35 fig 4.
  3. Linnaeus, Carl (1766). Systema naturae : per regna tria natura, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (Latin) . Т. 1, Part 1 (вид. 12th). Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii. с. 191.
  4. Peters, James Lee, ред. (1945). Check-List of Birds of the World. Т. 5. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. с. 26.
  5. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  6. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 листопада 2022.