Archaeonycteridae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Archaeonycteridae
Період існування: Іпрський ярус — Лютет
Archaeonycteris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
(без рангу): Microchiropteramorpha
Родина: Archaeonycteridae
Revilliod, 1917
Роди

Archaeonycteris
Australonycteris
Matthesia
Protonycteris

Вікісховище: Archaeonycterididae

Archaeonycteridae — вимерла родина ссавців з підряду кажанів ряду лиликоподібних, або рукокрилих (Vespertilioniformes, seu Chiroptera). Archaeonycteridae примітивні кажани, відомі з пізнього палеоцену до середнього еоцену Євразії та Австралії. Хоч 50-55 мільйонів років тому, ці архаїчні кажани були схожі на сучасних кажанів, як показали прекрасно збережені, повні скелети кажанів знайдені в Месельських копальнях біля Дармштадта в Німеччині. Архаїчні, початку третинного періоду кажани були виявлені в основному в Північній півкулі, у тодішній Лавразії, але в 1990 році примітивний кажан палеоцену був виявлений у 55-мільйоній глині біля містечка Мургон, південно-східний Квінсленд. Це говорить про те, що кажани були поширені в усьому світі, навіть на початку третинного періоду. Міжродинні стосунки архаїчних кажанів і сучасних, не ясні, але Hassianycterididae може бути ближче до сучасних кажанів, ніж інші архаїчні родини. Зубна формула дорослих особин Archaeonycteridae наступна: I 1-2/1-3, C 1/1, Р 2-4/2-4, М 1-3/1-3.[1]

Склад родини[ред. | ред. код]

Родина вміщує чотири роди.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. John A. Long, Michael Archer. Prehistoric mammals of Australia and New Guinea: one hundred million years of evolution. — UNSW Press, 2002. — С. 181. — ISBN 0868404357.
  2. Палеобіологічна база даних. Архів оригіналу за 24 серпня 2011. Процитовано 4 вересня 2011.
  3. а б Michael J. Novacek Auditory Features and Affinities of the Eocene Bats Icaronycteris and Palaeochiropteryx (Microchiroptera, incertae sedis) — American Museum novitates ; no. 2877, pp. 1-1.8 (1987)