Argiope vietnamensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Argiope vietnamensis

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Підряд: Araneomorphae
Родина: Araneidae
Підродина: Argiopinae
Рід: Argiope
Вид: A. vietnamensis
Argiope vietnamensis
Ono, 2010
Посилання
Вікісховище: Argiope vietnamensis
ITIS: 852164

Argiope vietnamensis — вид павуків-колопрядів з всесвітньо поширеного роду Argiope. Великі, яскраво забарвлені самиці більші в декілька разів за дрібних самців. Живиться великими комахами. Отрута слабка, для людини безпечні. Поширені у Східній Азії — в Китаї та В'єтнамі.

Опис[ред. | ред. код]

Самці дрібні, трохи більші за 5 мм у довжину тіла. Головогруди згори жовто-брунатні, звужені попереду, закруглені посередині основи, сплощені дорзовентрально, також вкриті короткими тонкими волосками. Хеліцери бурі чи червоно-бурі. Нижня поверхня головогрудей серцеподібна, з нерегулярними білими смугами посередині. Черевце щитоподібне, спинна поверхня його бура, світліша до переду, темніша позаду, з кількома довгими волосками на передньому краю. Посередині також наявні 2 заглиблення, до яких кріпляться м'язи, а по боках та ближче до переднього краю — маленькі бурі плями. Нижня поверхня черевця посередині темна з парою поздовжніх білих перепасок по краях. Павутинні бородавки жовтувато-брунатні.

Самець цього виду нагадує за будовою статевих придатків педипальп самців Argiope minuta.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Уперше описані 2010 року в провінції Тхиатхьєн-Хюе у В'єтнамі за типовим екземпляром самиці. Самець виявлений у 2021 році в південному Китаї. Низку особин виявлено в провінції Ґуйчжоу та Гуансі-Чжуанському автономному районі.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ono, H. (2010). Four new spiders (Arachnida, Araneae) of the families Liphistiidae, Ctenizidae, Araneidae and Ctenidae from Vietnam. Memoirs of the National Museum of Nature and Science Tokyo. 46: 1—12.(англ.)
  • Wang, C., Gan, J. H. & Mi, X. Q. (2021). On four species of the genus Argiope Audouin, 1826 (Araneae, Araneidae) from China [Архівовано 6 листопада 2021 у Wayback Machine.]. ZooKeys 1019: 15-34.(англ.)
  • Platnick, Norman I. (2018): The world spider catalog, version 19.5. American Museum of Natural History [Архівовано 3 жовтня 2021 у Wayback Machine.]DOI:10.24436/2(англ.)