Сова-крикун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Asio clamator)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смугаста сова

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Вухата сова (Asio)
Brisson, 1760
Вид: Сова-крикун
Asio clamator
(Vieillot, 1807)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
МСОП: 106002321

Сова-крикун[2][3] (Asio clamator) — птах роду вухата сова родини совових, що зустрічається в Центральній та Південній Америці. Раніше були спроби помістити вид до роду ямайська сова (Pseudoscops) разом зі совою ямайською (Pseudoscops grammicus), або рідше до монотипного роду Rhinoptynx, але молекулярні дослідження свідчать про її безперечну належність до роду вухата сова (Asio).[4]

Опис[ред. | ред. код]

Сова-крикун — птах зростом 30-38 см і масою 320—556 г. Має великі пір'яні вушка, чітко виражений лицевий диск і темно-коричневі очі, а також строкате оперення, всіяне чорними вкрапленнями та смужками. Колір оперення варіюється від білого і кольору охри (груди, живіт і лицьовий диск) до темно-коричневого (спина, зовнішня сторона крил). Самки більші й важчі від самців.

Поширення та спосіб життя[ред. | ред. код]

Сова-крикун віддає перевагу відкритому та напіввідкритому простору, саванам із малою кількістю дерев, пасовищам, сільськогосподарським угіддям і навіть лісистій приміській території. Висотний діапазон досягає 1600 м. Зазвичай уникає густих лісів — тому її не можна зустріти в басейні річки Амазонки. Полює, як правило, вночі й в сутінках на дрібних ссавців, птахів і великих комах. Період розмноження сильно варіюється залежно від регіону. Самиця відкладає два або три яйця. Інкубаційний період триває 33 дні. Пташенята виростають до розмірів дорослої птиці протягом 37-46 днів, однак ще 130—140 днів залежать від батьків. Ареал простягається від південної Мексики до північної Аргентини[5].

Відомі чотири підвиди:

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інформація про сову-крикуна на міжнародному сайті природоохоронного статусу видів BirdLife International
  2. Avibase - Світова база даних про птахів
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Wink, M., A. A. El-Sayed, H. Sauer-Gurth, & J. Gonzalez. 2009. Molecular phylogeny of owls (Strigiformes) inferred from DNA sequences of the mitochondrial cytochrome b and the nuclear RAG-1 gene. Ardea 97(4):581-591.(англ.)
  5. Striped Owl (англ.). OwlPages.com.

Посилання[ред. | ред. код]