Bemalambda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bemalambda
Скелет Bemalabda pachyoesteus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Cimolesta
Родина: Bemalambdidae
Рід: Bemalambda
Chow et al., 1973
Типовий вид
Bemalambda nanhsiungensis
Chow et al., 1973
Вікісховище: Bemalambda

Bemalambda — вимерлий ссавець з групи пантодонтів. Він жив у нижньому-середньому палеоцені (приблизно 63–58 мільйонів років тому), а викопні останки були знайдені в Китаї.

Опис[ред. | ред. код]

Це була тварина середніх розмірів і могла досягати розмірів великої собаки. Тіло було сильним, хвіст коротким, а ноги сильними і м'язистими. Череп був коротким і низьким, з широкою мордою, роздутими виличними відростками і дуже маленьким черепом. Скроневі ямки були глибокими, сагітальний гребінь помітним, а вінцевий відросток на нижній щелепі був дуже високим; ці характеристики вказують на більш розвинену скроневу мускулатуру (корисну для жування), ніж у наступних пантодонтів.

Класифікація[ред. | ред. код]

Рід Bemalambda був створений у 1973 році на основі деяких скам'янілостей, знайдених у районі Наньсьонг у формації Лофочай (Гуандун, Китай), що належить до нижнього/середнього палеоцену. Дослідження, проведене Чоу та його колегами, встановило різні види: Bemalambda crassa, Bemalambda nanhsiungensis (типовий вид), Bemalambda pachyoesteus, виділені на основі деяких стоматологічних характеристик. Згодом у Цзянсі були знайдені скам'янілості трохи пізнішого виду (середній палеоцен), B. dingae.

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Представники роду Bemalambda були тваринами міцної статури, з травоїдним або, можливо, всеїдним харчуванням. Сильні ноги, зокрема плечові, вказують на схильність до копання.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • M. M. Chow, Y.-P. Chang, B.-Y. Wang and S.-Y. Ting. 1973. New mammalian genera and species from the Paleocene of Nanhsiung, N. Kwangtung. Vertebrata PalAsiatica 11(1):31-35
  • Zhou, M., Y. Zhang, B. Wang, and S. Ding. 1977. Mammalian fauna from the Paleocene of Nanxiong Basin, Guangdong. Palaeontologia Sinica, new series C 20:1–100.
  • C. de Muizon and L. G. Marshall. 1992. Alcidedorbignya inopinata (Mammalia: Pantodonta) from the Early Paleocene of Bolivia: Phylogenetic and Paleobiogeographic Implications. Journal of Paleontology 66(3):499–520
  • Q. Li. 2005. New material of Bemalambda from Chijiang Basin in Jiangxi, China. Vertebrata PalAsiatica 43(4):325–329