Callistege mi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Callistege mi

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Еребіди (Erebidae)
Рід: Callistege
Вид: C. mi
Callistege mi
(Clerck, 1759)[1]
Посилання
Вікісховище: Euclidia mi
Віківиди: Callistege mi
NCBI: 938167

Callistege mi — вид лускокрилих комах з родини еребід (Erebidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид поширений на більшій частині Європи, Сибіру, ​​Далекого Сходу Росії та Малої Азії. Трапляється на луках, полях, у степу, розріджених лісах, парках, садах, на посівах багаторічних трав; воліє освітлені місця.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил 25-36 мм. Передні крила широкі із тупим переднім кутом, буро-сірі. Поперечні смуги трохи темніші за основне забарвлення, з білими просвітами. Темні поперечні перев'язі утворюють на передньому крилі подібність грецької літери μ. Основне забарвлення задніх крил така сама, як і передніх; дві поперечні смуги виконані блідо-жовтими, майже круглими плямами. Півмісячна пляма темна, а поряд з нею розташована світла пляма. У самців основа задніх крил білувата, у самок затемнена. Нижньогубні щупики довші за голову більш ніж в 1,5 рази; спрямовані вгору та назад. Вусики щетинкоподібні з короткими віями. Гомілки всіх ніг несуть шипи.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Розвивається у двох поколіннях. Період льоту з квітня по липень (1-е покоління) та з кінця липня по вересень (2-е покоління, нечисленне). Активні здебільшого вдень, харчуючись нектаром квіток. Гусениці живуть у травні та липні. Кормовими рослинами гусениць є дрік (Genista), люцерна (Medicago), конюшина (Trifolium), вика (Vicia), щавель (Rumex) та інші трав'янисті рослини. Заляльковуються в коконах у траві на поверхні ґрунту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Yu, Dicky Sick Ki. Callistege mi (Clerck 1759). Home of Ichneumonoidea. Taxapad. Архів оригіналу за 25 березня 2016.
  2. Savela, Markku (6 липня 2019). Euclidia mi (Clerck, 1759). Lepidoptera and Some Other Life Forms. Процитовано 7 грудня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]