Chaenomeles thibetica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chaenomeles thibetica
Квітки Chaenomeles tibetica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Японська айва (Chaenomeles)
Вид:
C. thibetica
Біноміальна назва
Chaenomeles thibetica
(T.T.Yu)

Chaenomeles thibetica — вид квіткових рослин родини розоцвітих. Це дерево або кущ, зазвичай колючий, 1.5–3.0 м заввишки. Він походить з Тибету та південно-центрального Китаю, росте серед чагарників у гірських долинах і на схилах[1][2]. Має ефектні рожеві квіти влітку та плодоносить з кінця літа до початку осені[3].

Опис[ред. | ред. код]

Це кущ або невелике дерево 1.5–3 м заввишки; зазвичай з багатьма шипами. Гілочки червоні або пурпурувато-коричневі в молодості, чорнувато-коричневі в старості, з рідкісними, довгастими сочевичками. Лискові ніжки 1–1.6 см, спочатку буро-запушені, незабаром голі; листова пластинка темно-зелена адаксіально, яйцювато-ланцетна або подовжено-ланцетна, 6–8.5 × 1.8–3.5 см, абаксіально щільно коричнево-повстиста, край цільний, верхівка загострена. Квітки 3- або 4-складні. Чашолистки відігнуті, трикутні, ≈ 2 мм, голі. Яблуко запашне, жовте, довгасте чи грушоподібне, 5–9 см у діаметрі[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Росте серед чагарників на схилах або в долинах; на висотах 2600–3800 метрів. Ареал включає західний Сичуань і східний Тибет[2].

Використання[ред. | ред. код]

В їжу[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготовленими. Вони дуже жорсткі й кислі сирими, але ароматні при варінні, що надає сильного приємного смаку варенням і желе. Плід часто використовують у Китаї для виготовлення солодощів, соків, ферментують для виготовлення алкогольних напоїв тощо[4].

Медичне[ред. | ред. код]

Плід має болезаспокійливу, протизапальну, протимікробну, антиоксидантну, спазмолітичну, в'яжучу, травну та гіпоглікемічну дію. Відвар використовується всередину при лікуванні широкого спектру захворювань, включаючи нудоту, болі в суглобах, ревматоїдний артрит, гепатит, астму, застуду, холеру та пов'язані з ними судоми. Фрукти містять поліфеноли, флавоноїди, тритерпени та проантоціанідини, які, як було показано, мають сильну антиоксидантну дію. Доведено, що такі антиоксидантні сполуки захищають від серцево-судинних захворювань, а також виявляють протипухлинну, антимікробну, антиадгезивну та протизапальну дію[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Plants of the World Online. Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens, Kew. 2022. Процитовано 28.11.2022.}
  2. а б в Flora of China. www.efloras.org. 2022. Процитовано 28.11.2022.
  3. National Gardening Association plants database. Plants of the World Online. National Gardening Association. 2022. Процитовано 28.11.2022.}
  4. а б Chaenomeles thibetica. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 23.01.2024. (англ.)