Колібрі-сапфір панамський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chrysuronia humboldtii)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-сапфір панамський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Золотохвостий колібрі-сапфір (Chrysuronia)
Вид: Колібрі-сапфір панамський
Chrysuronia humboldtii
(Bourcier & Mulsant, 1852)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus humboldtii
Amazilia humboldtii
Hylocharis humboldtii
Hylocharis grayi humboldtii
Посилання
Вікісховище: Chrysuronia humboldtii
Віківиди: Chrysuronia humboldtii
ITIS: 693157

Колі́брі-сапфі́р панамський[2] (Chrysuronia humboldtii) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Панамі, Колумбії і Еквадорі. Вид був названий на честь німецького натураліста Александера фон Гумбольдта[4]. Раніше вважався конспецифічним з синьоголовим колібрі-сапфіром.

Довжина птаха становить 9-12,5 см, самці важать 6,3-6,6 г, самиці 5,8-6,4 г. У самців лоб і центральна частина горла темно-сині, тім'я тьмяне, темно-синьо-зелене, решта верхньої частини тіла металево-зелена або бронзово-зелена. Хвіст темно-злений або синій, крайні стернові пера мають темно-сірі кінчики. Груди, шия з боків і щоки синьо-зелені або зелені. боки зелені, центральна частина живота і нижні покривні пера хвоста білі. За очима невеликі білі плямки. Дзьоб прямий, коралово-червоний з чорним кінчиком, довжиною 18 мм.

У самиць тім'я синє, верхня частина тіла і хвіст металево-зелені або бронзово-зелені, крайні стернові пера мають темно-сірі кінчики. Нижня частина тіла переважно біла, горло і груди з боків поцятковані яскраво-зеленими плямами. Дзьоб зверху чорний, біля основи червоний, знизу переважно рожевий з чорним кінчиком. Забарвлення молодих самиць є подібним до забарвлення дорослих самиць. У молодих самців нижня частина тіла переважно біла, груди поцятковані бронзовими плямками, тім'я і пбличчя у них тьмяні, темно-синьо-зелені.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Панамські колібрі-сапфіри мешкають у вузькій прибережній смузі на узбірежжі Тихого океану на крайньому південному сході Панами (Дар'єн), в Колумбії і північно-західному Еквадорі (Есмеральдас). Вони живуть в мангрових лісах, основу яких складають Pelliciera rhizophorae, і у прилеглих вторинних заростях, на висоті до 50 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітучих мангрових дерев, а також інших квітучих чагарників, дерев і трав'янистих рослин. Також вони доповнюють свій раціон комахами, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. Сезон розмноження у панамських колібрі-сапфірів триває з січня по травень.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Chrysuronia humboldtii: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 січня 2023
  2. Chrysuronia humboldtii у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 січня 2023.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 196. ISBN 978-1-4081-2501-4.