Clonophis kirtlandii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Clonophis kirtlandii

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Інфраряд: Змії (Serpentes)
Родина: Полозові (Colubridae)
Підродина: Вужеві (Natricinae)
Рід: Clonophis
Cope, 1889
Вид: C. kirtlandii
Clonophis kirtlandii
(Kennicott, 1856)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Regina kirtlandii
Tropidonotus kirtlandii
Ischnognathus kirtlandii
Natrix kirtlandii
Natrix kirtlandi
Nerodia kirtlandi
Посилання
Вікісховище: Clonophis kirtlandii
Віківиди: Clonophis kirtlandii
EOL: 1056843
ITIS: 174216
МСОП: 63747
NCBI: 183600

Clonophis kirtlandii (вуж Кіртланда) — вид змій родини полозових (Colubridae)[2]. Ендемік США. Вид названий на честь американського натураліста Джареда Поттера Кіртланда[en]. Це єдиний представник монотипового роду Clonophis.

Вужі Кіртланда невеликі, стрункі, їх довжина (враховуючи хвіст) становить 30-46 см. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, на спині є два ряди великих чорних плям, які перемежовуються дрібними плямками, що спускаються по боках. Нижня частина тіла цегляно-червонувата, на кінці кожної лусці є помітна чорна округла пляма. Кілеподібні спинні луски формують 19 рядів посередині тіла, анальна пластинка розділена.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Вужі Кіртланда мешкають в Іллінойсі, Індіані, Огайо, на півночі Кентуккі, на півдні Мічигану, на північному сході Міссурі та на північному заході Теннессі, раніше також на заході Пенсільванії (не спостерігалися там з 1966 року). Вони живуть в лісах, на луках, на болотах та інших водно-болотних угіддях, поблизу води. Живляться дощовими черв'яками, слимаками, пічкурами та іншою дрібною рибою, саламандрами, жабами, молодими раками і п'явками. Яйцеживородні. Виводок з 4-22 змій народжується у серпні-вересні. Змійки при народженні досягають 13-17 см завдовжки і важать 1,4 г.

Збереження

[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Clonophis kirtlandii загрожує знищення природного середовища.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Clonophis kirtlandii: інформація на сайті МСОП (версія 2024.1) (англ.) 15 вересня 2024
  2. Clonophis kirtlandii у Reptarium.cz Reptile Database