Crataegus collina

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus collina
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Punctatae
Вид:
C. collina
Біноміальна назва
Crataegus collina
Chapm., 1892

Crataegus collina — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Діагностика[ред. | ред. код]

Crataegus collina подібний до свого майже алопатричного побратима C. punctata, відрізняється меншою табличною звичкою росту, листя на розширених пагонах не глибоко надрізані, менша кількість квіткових суцвіть, менше (5–7 проти 7–10) і менш вдавлені жилки, часто ширша форма листя (особливо у var. hirtiflora), дещо темніше забарвлення гілочок, краї чашолистка більш-менш залозисто-пилчасті, іноді різне число тичинок. Crataegus collina є одним із перших глодів, які зацвіли у своєму ареалі поширення, на відміну від C. punctata, який квітне на кінець середини сезону. Crataegus × disperma дещо схожий на C. collina; він алопатричний і зазвичай має більше бічних жилок листків і менше плодових кісточок. Crataegus collina, мабуть, не переносить посуху і до кінця серпня в посушливе літо часто залишається безлистим. Crataegus collina мінливий і розділений на різновиди[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ заввишки 60–80 дм. Гілочки молоді запушені, 1–2-річні сірувато-коричневі, старші сірі; колючки на гілочках мало чи численні, ± прямі, однорічні темно-сірі, зазвичай ± тонкі, 2–4 см. Листки: довжина ніжки 1 см, 10–20 % пластини, запушена, не залозиста; пластина ромбо-зворотно-яйцеподібна чи широко-еліптична, іноді ± вузько-зворотно-яйцеподібна, 3–5(7.5) см, ширина в 1.4–2.5 рази менша, часточок 0 чи 1 чи по 2 (або 3) з кожного боку, верхівки часток від гострих до субгострих, рідко тупі, краї зубчасті в дистальних 3/4, верхівка від субгострої до тупої, абаксіальна поверхня шершаво-запушена особливо на жилках, адаксіальна шершаво-запушена молодою, потім ± гола. Суцвіття 5–10-квіткові. Квітки (10)13–18(20) мм у діаметрі; краї чашолистків зазвичай залозисто-пилчасті, пиляки білі, кремові або рожеві. Яблука оранжеві чи яскраво-червоні чи темно-червоні, круглі, 8–14 мм у діаметрі, зазвичай голі; кісточок (3)5. 2n = 34, 51, 68[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає у пд.-сх. і цн.-сх. США — Алабама, Арканзас, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Канзас, Кентуккі, Луїзіана, Міссісіпі, Міссурі, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Теннессі, Вірджинія[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus collina. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus collina. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 22.03.2022. (англ.)