Crataegus cuneata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus cuneata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. cuneata
Біноміальна назва
Crataegus cuneata
Siebold & Zucc., 1845

Crataegus cuneataвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це листопадний кущ до 15 метрів заввишки, зазвичай з тонкими шипами 5–8 мм. Гілочки пурпурно-коричневі молодими, сірувато-коричневі старішими, спочатку запушені, потім голі. Листки: ніжки листків 4–5 см, вузькокрилі чи ні, голі; пластина широко зворотно-яйцеподібна чи зворотно-довгаста чи зворотно-яйцювато-еліптична, 2–6 × 1–4.5 см, нижня поверхня рідко запушена й густо уздовж жилок, верх голий, основа клиноподібна чи послаблена, край неправильно двічі пилчастий чи пилчастий, 3-лопатевий, рідше 5-лопатевий у верхівковій частині чи не лопатевий, верхівка гостра. Суцвіття — 5–7-квітковий щиток, 2–2.5 см у діаметрі. Квітки ≈ 1 см у діаметрі; чашолистки трикутно-яйцюваті, ≈ 4 мм, обидві поверхні ворсинчасті; пелюстки білі, ± яйцюваті чи зворотно-яйцюваті, 6–7 мм; тичинок 20. Яблука червоні чи жовті, ± кулясті чи стиснено-кулясті, 1–2 см у діаметрі, голі; чашолистки часто стійкі. Період цвітіння: травень і червень; період плодоношення: вересень — листопад[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає в східній частині Китаю; культивується в Японії[1][2][3].

Населяє долини й чагарники; на висотах 200–2000 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими чи сушать. Приємні на смак плоди продаються на місцевих ринках у Китаї та Японії. Плід містить ≈ 0.44% білка, 1% жиру, 22.1% вуглеводів, 0.8% золи, багатий на вітамін С, фруктові кислоти і пектин[4].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди та квіти багатьох видів глоду добре відомі в трав'яній народній медицині як тонізувальний засіб для серця, і сучасні дослідження підтвердили це використання. Зазвичай його використовують у вигляді чаю чи настоянки. Плід є анодинним, антихолестеринемічним, протидіарейним, протидизентерійним, в'яжучим, кровотонізуючим, кардіотонічним, кровоспинним і шлунковим засобом[4].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність. Екстракт плодів використовується в комерційних косметичних препаратах для кондиціонерів для шкіри. Порошок сухофруктів використовується як зволожувач в косметичних препаратах. Саджанці використовуються в Китаї як підщепи для інших культурних глодів, особливо Crataegus pinnatifida. Квіти та плоди цінуються як садові дерева та бонсай[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus cuneata. Flora of China. efloras.org. Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 24.12.2021. (англ.)
  2. Crataegus cuneata. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 24 грудня 2021. Процитовано 24.12.2021. (англ.)
  3. Crataegus cuneata. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 24.12.2021. (англ.)
  4. а б в Crataegus cuneata. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 24 грудня 2021. Процитовано 24.12.2021. (англ.)