Crataegus fecunda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus fecunda
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. fecunda
Біноміальна назва
Crataegus fecunda
Sarg., 1902

Crataegus fecunda — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика

[ред. | ред. код]

Це дерево заввишки 60–80 дм. Стовбури до 3 дм у діаметрі. Гілочки молоді від темно-зелених до помаранчевих, блискучі, ворсисті, 1-річні оранжево-коричневі, старші попелясто-сірі; колючки на гілочках від ± прямих до вигнутих, однорічні каштанові або чорно-коричневі, тонкі, 5–6.5 см. Листки: ніжка листка 13–20 мм, 26–31% довжини пластини, ворсинчаста, часто розсіяно темно-залозиста; пластина блідо-жовто-зелена, у дозріванні темно-зелена, з осені червона, довгасто-зворотно-яйцювата чи широко-яйцеподібна, 5–6.5 см, тонка і жорстка, часточок 0, краю зазвичай подвійні, грубо-пилчасті (крім проксимального), верхівка гостра, рідко закруглена, коротко загострена. Суцвіття 6–17-квіткові. Квітки 18 мм у діаметрі; чашолистки коротші за пелюстки, краї залозисті, верхівка загострена, пиляки темно-пурпурні. Яблука тьмяно-оранжево-червоні, від коротко-довгастих до субокруглих, 13 мм у діаметрі, рідко волохаті до майже повної зрілості, м'якуш блідо-зелений, товстий, жорсткий, сухий, солодкий; кісточок 2 чи 3. Цвітіння: квітень; плодоношення: вересень і жовтень[1].

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростав у сх.-цн. США — Арканзас, Іллінойс, Кентуккі, Міссурі. Ріс у ярах, чагарниках, багатих відкритих лісах, біля струмків; на висотах 50–200 метрів. Мабуть, його не бачили в дикій природі з 1930-х років, що є прикладом скорочення раніше добре задокументованих таксонів, деякі з яких, здається, вимерли[1][2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Crataegus fecunda. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus fecunda. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 25 грудня 2021. Процитовано 22.03.2022. (англ.)