Crataegus gattingeri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus gattingeri
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. gattingeri
Біноміальна назва
Crataegus gattingeri
Ashe, 1900

Crataegus gattingeri — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ чи дерево заввишки 80 дм. Гілочки молоді червонуваті, 1-річні темно-червоно-коричневі, 2-річні темно-сіро-коричневі, старші насичено-сірі; колючки на гілочках прямі або вигнуті, 2-річні дуже темно-червоно-коричневі або чорнуваті, ± тонкі, 2.5–3.5 см. Листки: ніжка листка 50% довжини пластини, не залозиста чи з кількома дрібними залозками; пластина від ± дельтоподібних до вузько-яйцюватих, 2.5–5 см, часток 3 чи 4 на кожній стороні, пазухи неглибокі, верхівка частки гостра, краї зубчасті, зубці численні, 2 мм, верхівка гостра, поверхні голі, адаксіально рідко волохаті молодими, особливо середня жилка. Суцвіття 4–8-квіткові. Квітки 15 мм у діаметрі; чашолистки трикутні, 4 мм, краї цільні; пиляки від рожевих до малинових. Яблука зеленуваті чи зеленуваті з блідим рум'янцем молодими, при дозріванні від яскраво-червоного до темно-червоного кольору, 6–10 мм у діаметрі; кісточок 4. Цвітіння: квітень і травень; плодоношення: вересень і жовтень[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає в й пд.-сх та сх.-цн. США (Алабама, Джорджія, Кентуккі, Луїзіана, Міссісіпі, Міссурі, Північна Кароліна, Огайо, Пенсильванія, Теннессі, Вірджинія, Західна Вірджинія). Населяє відкриті ліси, чагарники; на висотах 50–150 метрів[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus gattingeri. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus gattingeri. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 25 грудня 2021. Процитовано 22.03.2022. (англ.)