Crataegus senta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus senta
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. senta
Біноміальна назва
Crataegus senta
Beadle, 1900

Crataegus senta — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ чи дерево заввишки 60 дм, гілки ± плакучі. Гілочки новорослі зелені, запушені, 1-річні пурпурно-коричневі під воском що відлущується, старші насичено тьмяно-сірі; колючки на гілочках відсутні чи численні, від прямих до злегка вигнутих, 1-річні часто від мідних до темно-червоних, 1.5–5 см. Листки: ніжки листків 30–40% довжини пластини, грубо запушені, чорно-залізисті; пластини тьмяно-зелені, абаксіально бліді, від довгасто-лопатоподібних до клиноподібних чи вузько-зворотно-дельтоподібних, 3 см, тонкі, ± гнучкі, часточок по 1 чи 2 з боків, добре виражені, верхівки часток гострі, краї сильно городчато-пилчасті майже до основи, густо залозисті, адаксіальна поверхня рідко запушена в молодості, основні жилки та пазухи волосисті. Суцвіття 3–7-квіткові. Квітки в діаметрі 15–20 мм; чашолистки вузько-трикутні. Яблука темно-червоні, ± округлі, 10 мм у діаметрі, крапчасті; плодових кісточок 3–5. Цвітіння: квітень і початок травня; плодоношення: серпень і вересень[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає на південному сході США — Алабама, Флорида, Джорджія, Північна Кароліна, Південна Кароліна. Населяє сухі соснові ліси, відкриті чагарники, піщані рівнини; на висотах 100–800 метрів[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus senta. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus senta. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 28.03.2022. (англ.)